Megváltozik az agyuk az űrhajósoknak, miután a Földön kívül jártak

A különleges változások az asztronauták agyában hónapokkal a Földre való visszatérésük után is megtalálhatóak.

 

 

Az Oregon Health & Science University kutatói által nemrégiben végzett tanulmány szerint a Földre visszatért űrhajósok agya még hónapokkal a visszatérésük után is határozott változásokat mutat.

A ScienceAlert által elsőként ismertetett tanulmányhoz az Egyesült Államok kutatói 15 űrhajós agyának MRI-vizsgálatait hasonlították össze, amelyeket az ISS-en való hat hónapos tartózkodás előtt és a visszatérésük után hat hónappal készítettek.

Algoritmusok segítségével gondosan felmérték a perivaszkuláris terek méretét. Elemzésük alapján a kutatók megállapították, hogy a Föld körüli pályán töltött idő mélyreható hatással volt az agy vízvezetékrendszerére, különösen az első alkalommal űrben járt űrhajósok esetében.

A veterán űrhajósok csoportjában a küldetés előtt készített két és a küldetés után készített négy felvételen alig volt eltérés a perivaszkuláris terek méreteiben.

A kutatók kijelentik, hogy további kutatások ezen a területen segíthetnek megérteni a zéró gravitációban végzett ismételt űrutazások hatását.

Juan Piantino, az Oregon Health & Science University neurológusa kifejtette: “Mindannyian alkalmazkodtunk ahhoz, hogy a gravitációt a javunkra használjuk. A természet nem a lábunkba tette az agyunkat – hanem magasra helyezte. Ha egyszer kivesszük a gravitációt az egyenletből, mit tesz ez az emberi fiziológiával?”.

A megnövekedett perivascularis terekről beszélve a kutatók nem teljesen értik, hogy a változások járnak-e komoly egészségügyi kockázatokkal.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a szürkeállományunkat körülvevő folyadékok fontos szerepet játszanak az aktívabb órákban felgyülemlett salakanyagok eltávolításában. Ha ezek a csatornák nem működnek megfelelően, az zavaró anyagok felhalmozódásához vezethet, és olyan neurodegeneratív rendellenességeket okozhat, mint az Alzheimer-kór.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.