Felszentelték a Szőlősgazda Háza Református Templom és Gyülekezeti Központot Budaörsön

(Budaörs, 2022. április 25. – Budaörsi Infó) 2022. április 24-én került sor a Szabadság úti új budaörsi református templom és gyülekezeti központ felszentelésére. Igét hirdetett Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke.

 

 

Az igehirdetés előtt a kivetítőn a templom történetéről, építkezésről láthattak fotókat a jelenlévők. Az alapkő letételére 2019. szeptember 22-én került sor.

 

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (9)

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (12)

 

 

Az első istentiszteletet 2021. augusztus 22-én tartottákSzőlősgazda házában.

 

 

istentisztelet

 

2022. április 24-én Balog Zoltán, Nyilas Zoltán,  Menczer Tamás, Veres Sándor, Petőné Püski Ilona és Fürjes Zoltán átvágtak egy nemzeti színű szalagot, ezzel megkezdve a felszentelési szertartást.

 

 

szolosgazdahazaszenteles202204 (8)

 

Menczer Tamás – Pest megye 2-es választókerületének megválasztott Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője – a Szőlősgazda Háza Református Templom és Gyülekezeti Központ felszentelésén arról beszélt, hogy az egyik legfontosabb keresztény érték a közösség.

A családi, vallási, kulturális és nemzeti közösségek akkor tudnak megmaradni, „ha mindig a másik mellé lépünk, ha megtartjuk a másikat, ha megfogjuk egymás kezét” – mondta.

 

 

szolosgazdahazaszenteles202204 (3)

 

 

Az eseményen megjelent Wittinghoff Tamás polgármester is.

 

 

szolosgazdahazaszenteles202204 (5)

 

 

Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy jelenleg 1800 templomot újítanak fel a Kárpát-medencében a kormány templomfelújítási programjának keretében.

Hozzátette, a kormány az új budaörsi református templom felépítését 830 millió forinttal támogatta.

 

 

szolosgazdahazaszenteles202204 (1)

 

Az istentiszteletet Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke tartotta.

 

 

szolosgazdahazaszenteles202204 (9)

 

szolosgazdahazaszenteles202204 (4)

 

 

szolosgazdahazaszenteles202204 (6)

 

 

ELŐZMÉNYEK:

A gyülekezet megalakulása óta templomépítésre törekedett. Az első tervek 1950-ben, Virág Béla lelkészsége alatt születtek meg. Később 1957-ben Dr. Tar Kálmán hivatali ideje alatt a gyülekezet merészen a Templom térre álmodta meg az épületet.

A templom homlokzatán végig futó szőlőinda motívuma a Szőlősgazda munkáját dicséri. Az épület nagy üvegfelületeivel nyit minden betérni vágyó felé. Az utcára nyíló előtere, akár még az onnan kiszökkenő tea vagy kávéillat is, eszköze a befogadásnak, a közösségi életnek.

 

 

szolosgazdahaza_reformatustemplom_2110c

 

A projektről bővebben: 

„A szőlősgazda háza

A templom, az épület belső részén, várja mind az Istent megismerni vágyókat, mind a mennyei Gazda által már megújított értékeket. Csendjével helye az Istennel, egymással történő megbékélésnek, Jézus Krisztus általi életváltozásoknak. Az önálló helyiségként is használható, de a templommal összenyitható terem is jelzi reménységünket, hogy Istennek “sok népe van ebben a városban”. Mi még nem látjuk őket, talán még ők sem eszméltek rá, de helyet biztosítunk számukra is. 

 

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (2)

 

A templomtérhez, üvegfallal elválasztva, az emeleten kapcsolódik a “baba-mama szoba”. Így a kicsi gyermeket nevelő szülők is részesei lehetnek az istentiszteletnek. Hétközben is együtt lehetnek itt az édesanyák és kicsinyeik, a baba-mama kör összejövetelein. Ezzel is engedelmeskedve Jézus tanításának: “Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket…”

 

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (4)

 

Ugyanezért került a felső szintre olyan többfunkciós gyülekezeti helyiség, ahol a vasárnapi istentiszteletekkel egy időben az óvodás és iskolás gyermekek – saját korosztályukban – ismerkedhetnek a Bibliával, a benne magát kijelentő Istennel. 

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (1)

 

Ezek a helyiségek, együtt az alagsorban lévő konyhával, ottani nagyobb közösségi térrel, lehetővé teszik, hogy minden korosztály-csecsemőtől a nyugdíjasig- családias formában lehessen együtt Isten nagy családjában.

Az épület méltó körülményeket biztosít a különböző élethelyzetben lévők (egyedül élők, (házas) párok, gyermekek,…) számára szervezett együttléteknek is. 

Az előtérből nyíló iroda intimitásában fogadja a lelkipásztor a kapcsolati nehézséggel, lelki teherrel betérőket…”

 

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (9)

 

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

„A szőlősgazda háza” – Letették az új budaörsi református templom alapkövét

Négyszázmilliós állami támogatás az új budaörsi református templom építésére

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.