Utcán hagyott autók – Dr. Tóth Ferenc: Nem minden roncs, ami annak tűnik!

(Budaörs, 2022. április 1. – Budaörsi Infó) Nagyon sok panasz érkezik a budaörsi lakosságtól, hogy szerte a városunkban az amúgy is sokszor kevésnek tűnő parkolóhelyeken elhagyott autók foglalják el a közterületeinket. Különböző megfontolásokból, sajnos nem egyszer,  az állampolgárok egyszerűen ott „felejtik” a gépjárműveiket elfoglalva a közterületi parkolókat. A lakossági bejelentések után a Közterület Felügyelet és a Rendőrség jár el, ha a jogszabályi feltételek alátámasztják a tulajdonossal szembeni eljárást, ugyanis nem minden roncs, ami annak tűnik.

 

 

Dr. Tóth Ferenc, a 4. számú választókörzet önkormányzati képviselője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az ő körzetében is több bejelentés érkezett.

„Lakossági bejelentések után a Közterület Felügyelet és a Rendőrség jár el, ha a jogszabályi feltételek alátámasztják a tulajdonossal szembeni eljárást, ugyanis nem minden roncs, ami annak tűnik.”

 

 

tothferenc2019

 

Mi is a teendő ilyen esetekben?

„Főúton autót tárolni – bármilyen okból is – tilos.

Mellékúton tíz napig tárolható gépjármű, ezután viszont a hatóság már eljárhat.

Abban az esetben szállítható el, ha az autónak nincsen rendszáma vagy lejárt a forgalmi engedélye, illetve ha roncsautóról van szó, tehát például kitörtek a kerekei, vagy a lámpái hiányoznak, azaz ha olyan hiányokban szenved a jármű, ami miatt nem vehet részt közúti forgalomban. Azonban, ha érvényes műszakival rendelkezik egy autó, az bizony szabályosan áll a parkolóban bármennyi ideig. Ha van rendszáma, de nem érvényes a műszaki vizsgája, akkor közterület használati díjat kell fizetni.”

 

A közterületesek évente kb. 15-20 autót szállítanak el Budaörsön. Az autók adatai megtalálhatóak a város honlapján. A BM nyilvántartása szerinti tulajdonosnak az elszállítás költségét és a tárolás díját kell megfizetnie és ezután kaphatja meg az autót.

Ha 6 hónap után sem jelentkezik az autóért senki sem, akkor értékesítik, vagy roncsnak eladják, és a befolyt összeg az önkormányzaté lesz. De ez már a ritkaság kategóriája.

Összességében minden eset más, számtalan variációban. A budaörsi közterületesek leginkább az emberséges, ügyfélbarát megoldásokra törekednek.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.