Oscar-díj 2022 – Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas lett

Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 94. Oscar-díjátadó ceremónián.

 

A produkciós tervezés Oscar-szobrát hét további kategória Oscarjával együtt még a gála előtt osztották ki a Dolby Színházban, hogy az élőben közvetített díjátadó gördülékenyebb legyen.

A Frank Herbert klasszikusából Denis Villeneuve rendezésében született Dűne részben Magyarországon készült. A produkció a velencei filmfesztiválon debütált.

Sipos Zsuzsanna március közepén már a brit filmakadémia BAFTA-díját is elnyerte munkájáért

 

 

Négy Oscart is elvitt a Dűne az élő közvetítés előtt átadott díjakból

Nyolc kategóriában még az élő adás előtt adták át vasárnap este a hollywoodi Dolby Színházban az Oscar-díjakat. Ezek közül négyet a Dűne alkotói vehettek át.

Az első győztesek között volt Hans Zimmer zeneszerző is, aki csaknem 30 évvel az első után nyerte el második Oscar-szobrát a Dűne filmzenéjéért.

A Dűne a legjobb vágás, hang és produkciós tervezés Oscar-díját is megkapta.

A rövid dokumentumfilmek kategóriájában a The Queen of Basketball című produkció győzött, a legjobb animációs rövidfilm díját a The Windshield Wiper kapta, a legjobb kisjátékfilmnek járó Oscart pedig a The Long Goodbye. A smink és haj-kategóriában a Tammy Faye szemei című film győzött.

A nyolc kategória győzteseinek köszönőbeszédeit az élő adásban szerkesztve adták le a 94. Oscar-díjátadó gálán.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.