Fizetési kedvezménnyel segít a NAV

Ha valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de van köztartozása, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérnie a NAV-tól.

 

A lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja. Ez csak abban az esetben kerülhető el, ha az érintett ügyfél a tartozását megfizeti vagy a fennálló tartozásaira fizetési kedvezményt kér és azt meg is kapja. A visszatartási kötelezettséget akkor nem kell a NAV-nak alkalmaznia, ha az ügyfél kérelmére indult fizetési kedvezményi eljárás még a bevallás benyújtása előtt, pozitív döntéssel le is zárul.

Ezért akinek van adó- vagy egyéb, a NAV által behajtandó köztartozása, de a bevallásában adó kiutalását (például személyi jövedelemadó) kéri, annak a maradéktalan kiutalás érdekében célszerű fizetési kedvezményt kérelmezni.

A fizetési kedvezményi kérelem legegyszerűbben a NAV honlapján, az ONYA felületen elérhető AUTRESZ adatlapon nyújtható be. Az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan azonosítja a kérelmezőt, akinek az adatai ezért egyből megjelennek, így pár kattintással benyújtható a kérelem.

Az űrlapon a fellebbezési jogról is egy mozdulattal lehet lemondani, ami gyorsítja a folyamatot. Természetes személyek egy évben egyszer kérhetnek részletfizetést maximum egymillió forintos tartozásukra és legfeljebb 12 hónapra. A kérelemmel kapcsolatos döntést a NAV az ügyfélkapura küldi.

NAV

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.