Vonósnégyesek részére írt ki pályázatot a Filharmónia Magyarország

Vonósnégyesek részére írt ki pályázatot a Filharmónia Magyarország; a Végh Sándor világhírű hegedűművész, karmester nevét viselő program célja Magyarország kvartetthagyományának ápolása és fejlesztése, a műfaj széles körű integrálása a zenei életbe.

 

 

A minden év elején meghirdetett Végh Sándor Vonósnégyes Program 2022/23-as pályázatára március 15-ig várják a jelentkezéseket. A felhívás megtalálható a www.filharmonia.hu oldalon – áll a Filharmónia Magyarország MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, március 26-án a 2021/22-es pályázat nyerteseit köszöntheti a közönség a Concerto Budapest Zeneházban, ahol a Keller András vezette mesterkurzus zárókoncertjét rendezik meg. A fellépők között van a Szigeti Quartet, az Á la quartet, a Dohnányi Quartet, a Pulzus Vonósnégyes és a Quartetta Speranza. A hangverseny megtekintése díjtalan, a koncertre a budapest@filharmonia.hu címen lehet regisztrálni.

A közleményben kiemelik, hogy a magyar zenetörténet egyik legsikeresebb műfaja a vonósnégyes. Kialakulásában Joseph Haydn magyarországi munkásságának évtizedei alapvető fontosságúak voltak. A magyar kvartettek az elmúlt évszázadokban kiemelkedő sikereket értek el, általuk a magyar zenei géniusz, Végh Sándor maradandó nyomot hagyott az egyetemes zenetörténetben.

A program Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Keller Quartet alapítója és a Concerto Budapest zeneigazgatója művészeti vezetésével valósul meg. Olyan fiatal vonósnégyesek jelentkezését várják, akik továbbörökítik ezen zenei formáció kultúráját, ezzel együtt a világhírű hegedűművész, karmester örökségét.

Mint kiemelik, a Filharmónia Magyarország részt vállal a legkiválóbb magyar kvartettek szerepeltetésében, valamint a fiatal vonósnégyes-generáció bemutatásában ifjúsági és felnőtt hangversenyeken.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.