Polgári engedetlenség Budaörsön a Kesjár Csaba Általános Iskolában is

(Budaörs, 2022. március 2. – Budaörsi Infó) A budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola tanárai 2022. március 1-jén 8:00-11:00 óra között polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Nem vették fel a munkát, nem folytattak oktatási, nevelési tevékenységet. Kiállásukkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakoztak, amely a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén.

 

 

A Kesjár Csaba Általános Iskola nyilatkozata:

Mindenek előtt megrendülésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki az ukrajnai események miatt.

A budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola alulírott tanárai a mai napon, 2022. március 1-jén 8:00-11:00 óra között polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt: nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

Akciónk pártpolitikától mentes, szakmai és lelkiismereti indíttatású. Nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén.

Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná, láthatatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A közoktatás mai helyzete, a pedagógus utánpótlás elapadása, a pedagógusok és a pedagógusok munkáját segítők elkeserítően és méltatlanul alacsony bérezése, az egzisztenciális kilátástalanság, valamint a szakmai párbeszéd teljes hiánya egyre távolabb visz minket az általunk elképzelt s a gyermekeknek valóban második otthont adó, személyiségüket és tehetségüket kibontakoztató, valódi, korszerű tudást nyújtó ideális iskolától.

Hisszük, hogy széles szakmai – társadalmi összefogással és szolidaritással a diskurzus létrejöhet, az iskolák szabadsága visszaszerezhető, a tanári hivatás presztízse megmenthető és európai szintűre emelhető. Így a gyerekek, a fiatalok valódi esélyt, versenyképes tudást kaphatnak sikeres jövőjük megalapozásához.

Ez országunk érdeke is!

A SZTRÁJK ALAPJOG! TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

Budaörs, 2022. március 1.

 

Antal Anikó

Csik Ákos

Dupcsákné Reznek Beáta

Forintos Judit

Gáborné Piffkó Zsuzsanna

Halász Éva

Hidasi Zsófia

Kundermann- Weisz Georgina

Magyarné Laczkó Judit

Mészáros Orsolya

Szabó Orsolya

Szentpáli Tünde

Zentai Éva

 

Szolidaritást vállalók:

Farkas Éva

Fejér- Pregun Lili

Gelencsér-Almási Kata

Gyalog Ferenc

Lénártné Kupó Mónika

Rutka-Lukács Anna

Sipkovics Zita

Várkonyi Andrea

 

 

kesjarsztarjk

 

 

Tiltakozó budaörsi iskolák

 

Február 11-én a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola pedagógusai is csatlakoztak a tiltakozáshoz.

 

 

sztrajk

 

 

Február 16-án az Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára hasonló engedetlenségi akcióban. 

 

 

illyes_sztrajk4_2022febr16

 

 

Korábbi cikkünk a témával kapcsolatban:

A sztrájk alapjog! – A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 48 tanárának polgári engedetlenségi akciója

„Ha nincs tanár, nincs jövő!” – Sztrájkoltak a budaörsi pedagógusok

Fővárosi Ítélőtábla: jogellenes volt a pedagógussztrájk – A PDSZ és a PSZ a Kúriához fordul

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.