A Budaörsi Vöröskereszt éves beszámolója

(Budaörs, 2022. február 25. – Budaörsi Infó) 2022. február 22-én taggyűlést tartott Budaörsön a Magyar Vöröskereszt budaörsi alapszervezete. Megtartották éves beszámolójukat is.

 

 

 

A budaörsi Vöröskereszt beszámolója:

 

ÜNNEPSÉGEK

Előző évben is fontosnak tartottuk településünkön a világnapok, ünnepségek megszervezését, helyi civil szervezetek rendezvényein való megjelenésünket.

Legfontosabb humanitárius tevékenységünk egyike a véradásszervezés. Ennek élénkítését és a véradók, mint mindennapi „hősök” megbecsülésének és az önkéntesség világnap megünneplésére idén is a PostART-on került sor a Budaörs Önkormányzata támogatásával. A Covid 19 miatt ez a hagyomány idén a hatályos korlátozások betartásával látványra kicsit módosult, de az előző évvel ellentétben idén megtartottuk az ünnepséget. Köszöntöttük és kitüntettük a sokszoros véradókat és megajándékoztuk azon önkénteseinket, akik a járvány alatt kimagasló segítséget nyújtottak.

 

veradomegbecsulesiunnepseg2111 (7)

 

veradomegbecsulesiunnepseg2111 (2)

 
VÉRADÁSSZERVEZÉS

Önkénteseink segítségével az idén is több alkalommal szerveztünk véradást Budaörsön. Ennek eredményét a véradások népszerűsítésével igyekeztük élénkíteni.

Szeptemberben a Budaörsi Városi Uszodában szerveztünk véradást a Légimentő Alapítvánnyal, ami nagyon jól sikerült, 107 véradó jelent meg, megjelentek országos médiák, nagyon nagy élmény volt! Bízunk benne, hogy hagyományt teremtve még számos alkalommal segíthetünk beteg, vérre szoruló embereken!

 

 

veradas (5)

 

SEGÉLYEZÉS

Az idén a tavalyihoz képest kevesebb tartós élelmiszer adományt kaptunk cégektől év közben. A decemberi gyűjtésünkkel az Auchan áruházakban 3 hétvégén vártuk az adományokat, a rászoruló családok közel 900 kg tartós élelmiszercsomagot tudtunk juttatni. Hétfőnként az irodán osztottunk ruha, élelmiszer-  és egyéb adományokat.

 

 

adomanyosztasvoroskereszt20201120 (1)

 

voroskereszt_eteladomany_202005 (5)

 

voroskereszt_eteladomany_202005 (1)

 

Minden évben együttműködünk a Bleyer Jakab Általános Iskolával a Márton-napi adományok gyűjtésével, idén ez szintén elmaradt a vírushelyzet miatt.

Ebben az évben az iroda szokásunktól eltérően működött, ritkán tudtunk gyűjteni és osztani a korábban megszokott módon. Többször csak arra volt lehetőség, hogy ha megkerestek bennünket, szükségük volt ruhára, élelmiszerre, inkább kivittük az alapszervezet vezetőjével rászorultaknak. Tudtunk segíteni intézményeknek, hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó szervezeteknek, gyermekotthonnak, szociális gondozóknak, védőnői szolgálatoknak, élelmiszert, ruhát, édességet, élelmiszer csomagot kaptak a rászorulók.

 

 

voroskereszt2019_11_adomanyok (6)

 

etelosztas2020_03_26_voroskereszt

 

OKTATÁS

A korábbi években az egészségügyi prevenció, az elsősegélynyújtás szélesebb körű oktatása, terjesztése állt a reflektorfényben. Az idén főként a fiatalokra fókuszáltunk.

Ahogy a vírushelyzet engedte, két helyszínen tartottunk interaktív játszótéri elsősegélynyújtó bemutatót a Hősképző programsorozatunk keretében, a rendezvényeken 38 fő jelent meg.

 

 

voroskereszt_jatszoteri_elsosegely_2019_09_13 (2)

 

Elsősegélynyújtó tevékenységünket pályázati támogatásából valósítottuk meg.

Gyakorlattá vált a tagság oktatása is. Balesetvédelmi, tűzvédelmi, elsősegély, véradásszervezés, vöröskeresztes munka is az oktatások középpontjába került.

A szokásos őszi előadás-sorozatunkat is meg tudtuk tartani, ahol idős embereknek illetve kisgyermekes szülőknek tartottunk elsősegély bemutatókat.

 

 

voroskereszt_elsosegely211008 (4)

 
PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK

2021-ben is kihasználtuk a pályázatok adta lehetőségeket. Minden évben sok munkával és idővel jár az előző évi pályázatok elszámolása, a következő évi pályázatok előkészítése és elkészítése.

Lányból nővé kampányunk lehetővé tette, hogy az iskolákban – tanáriban – kihelyezett ládákból szükség esetén egészségügyi csomagokat vehessenek ki rászoruló serdülő lányok.

 

 

1szaltalanosiskola_betet_voroskereszt18_10 (11)

 

IDŐSGONDOZÁS

Nyugdíjas tagjaink közül néhányan heti, napi szinten meglátogatják, bevásárlással (gyógyszertár, élelmiszer, stb.) segítik az egyedülálló nagyon idős lakosokat. Levesadományokat, tartós élelmiszer csomagokat, vittünk rászoruló idős embereknek, sokgyermekes családoknak, munkanélküli, hajléktalan embereknek.

 

 

adomanyosztasvoroskereszt20201120 (5)

 

KÖSZÖNET

Köszönjük a Budaörsi Önkormányzatnak a Civil pályázaton nyert összeget, amiből a Véradók és Önkéntesek Ünnepéhez az étel, ital és ajándékokat tudtuk finanszírozni. A Magyar Vöröskereszt programjai, rendezvényei népszerűsítésében a Budaörsi Infó segít. 

Nagy segítségünkre van a TV2040, aki évente többször tudósít programjainkról, stúdióbeszélgetésekkel, interjúkkal hívja fel a figyelmet munkánkra, hirdeti a vizsgákat, véradásokat.

Segítségüket ezúton is nagyon köszönjük!

 

 

voroskeresztkampany

 
További sikeres munkát kívánunk a szervezetnek! 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.