Ki van a profil mögött?

Ne dőljön be a „romantikus” online csalóknak! Fogadja meg tanácsokat!

 

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi időben több eset is előfordult, amikor a csalók a közösségi oldalon kezdeményeztek beszélgetést, majd kicsalták a sértett pénzét.

Az elkövetői módszerek hasonlóak: kiszemelik az egyedül élő, elvált, vagy épp özvegy áldozatot, bizalmába férkőznek, chat formájában beszélgetést kezdeményeznek. A személyes találkozást mellőzve, napokon, heteken vagy akár hónapokon keresztül építik a kapcsolatot. Gyakran azt mondják, hogy külföldön élnek, vagy a feladataik külszolgálatra szólítják őket, amelynek részleteiről természetesen sejtelmesen hallgatnak.

 

 

repulogep_000

 

Ha egy pár napra megszakítják a beszélgetést, azt általában a munkakörükhöz kapcsolódó teendőikkel magyarázzák. Gyakorta fordul elő, hogy azt állítják, nemsokára Magyarországra költöznek – olykor a repülőjegyről még képet is küldenek – és a levelezgetést személyes találkozó, vagy akár összeköltözés, esetleg házasságkötés fogja követni, amelyre azonban már nem kerül sor. Csupán egy név – amely épp úgy lehet magyar, mint külföldi – és egy profilkép.

Ennyi mögé rejtőzik a csaló, aki mindent elkövet, hogy a másik félben a magáról felépített képet megerősítse. Gyakran fotókat is küld, amelyek beleillenek az általa felvázolt mesébe, azonban a személyes találkozást mindenképp elkerüli. Az egyik szokásos történet szerint a csaló vagyonos embernek tünteti fel magát.

 

 

facebook0000

 

Bizalma jeléül megtakarított pénzét, vagy egy értékes csomagot kíván eljuttatni futárral a kiszemelthez. Megadja az ál-futárszolgálat e-mail címét, illetve megszerzi az áldozatét. A szállítmány költségeit rendszerint már a sértett fizeti, aki hamarosan kapja az újabb értesítést arról, hogy a csomagot feltartóztatták a vámon, és további pénzre, újabb utalásra van szükség, hogy a hatóságok eltekintsenek annak átvizsgálásától, lefoglalásától.

Annak érdekében, hogy kicsikarják a kért összeget, felhívják a figyelmét, hogy a csomagokon az ő neve, lakcíme van feltüntetve, és az illegális küldemény miatt a hatóságok vele szemben fognak eljárni, így akár börtönbe is kerülhet.

Egy másik módszer szerint, a csaló a már kialakított bizalmi helyzetben az áldozat együttérzésére, vagy épp segítőkészségére igyekszik alapozni Az ismeretlen ismerős azt állítja, hogy kórházba került és az egészségügyi kezelésére, gyógyszerre, élelmiszerre vagy épp a hazautazásához kellene anyagi segítség. Ígéretet tesz, hogy a későbbiekben megadja a kölcsönt, de ez elmarad.

 

 

Annak érdekében, hogy elkerülje az áldozattá válás, fogadja meg a következő tanácsokat:

 

Nem tudhatja biztosan, hogy ki van a profil mögött! Ezt mindig vegye figyelembe!

 

Közösségi oldalán megjelenő adatai között ne szerepeltesse családi állapotát!

 

Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról!

 

Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne személyes találkozót vagy tartózkodik attól, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek!

 

Akit nem ismer személyesen, annak ne küldjön pénzt, ne adjon ki információt anyagi helyzetéről!

 

Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! Ne osszon meg olyan információkat és ne küldjön olyan fotókat magáról, amivel később megzsarolhatják!

 

Legyen gyanús, ha valaki arra kéri önt, hogy ne beszéljen másnak az önök kapcsolatáról!

 

Mielőtt személyesen találkozik valakivel, mondja el a családjának és a barátainak, hová megy!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.