Ma 60 éve született Kesjár Csaba – Budaörsön iskola viseli a nevét

(Budaörs, 2022. február 9. – Budaörsi Infó) A magyar autósport egyik legnagyobb reménysége, Kesjár Csaba 26 évesen, 1988. június 24-én halt meg egy edzésen a németországi Norisringen. 60 éves lenne. 1992 óta viseli nevét a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola, ahol minden évben a Kesjár Napok nevű rendezvény keretein belül emlékeznek a magyar autóversenyzés egyik legkiemelkedőbb alakjára.

 

 

“Ha a félelem érzése megvan az emberben, nem hiszem, hogy el lehet nyomni.
De nekem nincs időm félni”

 

 

Kesjár Csaba 1962. február 9-én született, Budapesten. Esetében nem túlzás azt állítani, hogy benzin csörgedezett az ereiben, mivel a nagyapja és az édesapja is fanatikusai, sőt bajnokai voltak az autó-motor sportnak.

A nagypapa, Kesjár János kétkeréken ért el komoly, európai szintű sikereket a múlt század első felében, még magával ifj. Horthy Miklóssal, Magyarország akkori kormányzójának fiával is ádáz harcokat vívott a versenypályákon. Csaba édesapja – akit szintén Kesjár Jánosnak hívtak – először motorosként, később túraautósként tett szert jelentős hírnévre.

A Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett fiatalember 1981-ig gokartozott, majd 1982-ben megszerezte az autóversenyzői igazolványt. 1980-ban és 1981-ben nemzetközi licencű kategóriákban magyar bajnok volt, a Forma Easter kategóriában pedig zsinórban négyszer állhatott fel a dobogó legelső fokára magyar bajnokként (1982-83-84-85), míg a Formula Ford kategóriában 1986-ban megnyerte az osztrák bajnoki címet.

 

 

kesjarcsaba

 

A szakemberek tervei szerint ő lett volna az első Formula–1 kategóriában versenyző magyar, és az 1987-es magyar nagydíj hétvégéjén tesztelhette is a Zakspeed csapat autóját, így ő lett az első magyar, aki Formula–1-es autót vezetett.

1988. június 24-én 18 óra 01 perckor az NSZK Forma–3-as bajnokságának 7. futamán az első edzésnapon a Nürnberg melletti Norisring pályáján Kesjár Csaba az egyik fordulóban Dallara–VW 388 típusú autójával a korlátnak rohant, és a baleset következtében életét vesztette.

Idén töltené be a 60-at. Magyarország megrendülten fogadta a tragédia hírét – és több mint három évtized elteltével még mindig rengetegen őrzik emlékét a szívükben. Emlékezetünkbe a fiatal arc ivódott, felfoghatatlan, hogy immár a nyugdíjas éveit taposná…, ha itt lenne velünk.

Életéről könyv is készült, Kesjár Csaba 60 – A teljes történet címmel. Szerzője Harle Tamás.  A könyv végigkíséri a tragédia előtti napokat, a magyar pilóta huszonhat évét; részletesen bemutatja és tárgyalja a baleset okait, a szerződések üzleti hátterét; ám mindezek mellett megismerjük a négygenerációs Kesjár versenyzői dinasztia izgalmakban és látványos sikerekben bővelkedő történetét is.

Bár kevesen tudják, de Delhusa Gjon legsikeresebb dalai közé tartozik gyermekkori barátja emlékére írt dala amely a Gyertyák a síron címet viseli.

Ezzel a dallal emlékezünk rá.

 

 

 

 

UPDATE

Cikkünk nyomán sokan kérdezték, hogy hogyan és miért neveztek el Kesjár Csabáról iskolát Budaörsön. Íme a magyarázat az iskola honlapjáról:

„Az akkor még 4. sz. Gyakorló Általános Iskola diákjai, szülői közössége, tantestülete 1992-ben határozta el, hogy az iskola névadója a fiatalon elhunyt Kesjár Csaba autóversenyző legyen. Iskolánk testnevelés tagozatos iskola lévén szakított a névadói hagyományokkal. Olyan névadót választott, aki nem egész élete munkásságával, de igen rövid élet után már eszményképpé vált: a fiatalság, az akarat és a siker megtestesítőjévé.

Kesjár Csaba korengedéllyel kapott versenyvezetői engedélyt. Tizenhárom éves korában kezdett versenyezni, s két év múlva már bajnok! Fejlődése egybeesett a gokart hazai fejlődésével. Alapos és lelkiismeretes munkája segítette mind a versenyzésben, mind a tanulásban. A kitűzött célt mindig elérte.

Huszonhat évesen bekerült a formula kocsik világába. A Bánki Donát Műszaki Főiskolán gépész üzemmérnöki diplomát szerzett. Angol és német nyelven beszélt.

Diákjaink számára e rövid életúttal is bebizonyította, hogy a képességekre építve, szorgalommal, kitartással el lehet érni a kitűzött célokat, a legjobb eredményeket.”

 

 

kesjar_csaba_altalanos_iskola_nyiltnap5

 

 

A budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola minden év júniusában ünnepéllyel és egésznapos sportrendezvénnyel emlékezik névadójára. Ezen a rendezvényeken egészen haláláig Kesjár János, Kesjár Csaba édesapja volt a díszvendégük.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.