A magyarok többségének nincs nyugdíjmegtakarítása egy kutatás szerint

A magyarok 83 százaléka nem rendelkezik nyugdíj célú megtakarítással, és a nyugdíjhoz legközelebb álló, 55 felettiek között még nagyobb arányban, 86 százalékban vannak azok, akiknek nincs ilyen megtakarítása – derült ki a Signal Iduna biztosítótársaság online kutatásából.

 

Az MTI-nek hétfőn küldött felmérés szerint a kevesebb mint tíz évvel a nyugdíj előtt állók 73 százaléka szerint 1-5 millió forintnyi félretett pénz elegendő lenne arra, hogy meglévő életszínvonalát fenn tudja majd tartani, 16 százalékuk azonban 6-10 millió forintot tart szükségesnek ehhez.

Minden 4. válaszadó 50-100 ezer forintot tud félretenni havonta. A megtakarítási célok közül 85 százalékban az anyagi biztonság megteremtését emelték ki, mégis kevesebb mint 15 százalék rendelkezik valamilyen nyugdíj célú megtakarítással.

A biztosító közölte: Magyarországon különösen a kisvállalkozó és kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózói réteg számára létkérdés, hogy előrelátók legyenek a nyugdíjcélú öngondoskodásban, enélkül ugyanis jelentős életszínvonal csökkenést tapasztalhatnak majd nyugdíjba vonuláskor. Az állam felismerve az öngondoskodás jelentőségét, a nyugdíjcélú megtakarításokat 20 százalékos szja-visszatérítéssel támogatja.

Kiemelik: 2020-ban a nyugdíjbiztosítással rendelkezők 15 százaléka nem vette igénybe a neki jogosan járó adójóváírást, ami nem automatikusan jár. Minden évben jelezni kell az adóbevallás megfelelő részében, hogy az éves megtakarítás 20 százalékát vissza szeretné igényelni személyi jövedelemadóból. Február közepéig mindenki megkapja a nyugdíjbiztosítási befizetései után a biztosítói igazolásokat, ami alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege – írták.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.