Otthon Centrum: az agglomerációban tavaly elérte a 700 ezer forintot a használt lakások legmagasabb fajlagos ára

Tavaly az agglomeráció északnyugati szektorában mérték a használt lakásoknál a legmagasabb fajlagos árakat: Pilisjászfalun és Budajenőn kicsivel 700 ezer forint felett, Ürömön pedig kicsivel ez alatt volt a négyzetméterár – közölte az Otthon Centrum szerdán.

 

 

Az ingatlanközvetítő hálózat értékesítési statisztikái alapján a három legdrágább Pest megyei település után 500-600 ezer forint közötti négyzetméterárral Szentendre, Solymár, Szigetmonostor, Halásztelek, Dunakeszi, Mogyoród, valamint Kistarcsa következett.

Arra is kitértek, hogy tavaly a 187 Pest megyei település közül 154-ben volt pozitív a vándorlási mérleg (köztük Budaörsön – a szerk.), vagyis többen költöztek az adott településre, mint ahányan távoztak onnan. 2018 és 2020 között 48 ezer fővel nőtt a megye népessége.

A közleményben megjegyzik, hogy ez komoly terhet ró a települések infrastruktúrájára, mert bár folyamatos az elővárosi vasútfejlesztés és az elkerülő utak építése, de a fejlesztések időigényesek és behatároltak, ami az egyéni közlekedés felé tereli az ingázókat. Mindezek ellenére töretlen az agglomeráció népszerűsége – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője, aki szerint már a pandémia előtt is érezhető volt az agglomeráció kedveltsége, amire a vírust követő általános lezárás csak ráerősített. Hozzátette, hogy ez az árak jelentős emelkedéséhez vezetett, a keresletnövekedés sok településen akár 20-40 százalékos áremelkedést is generált.

Különösen az eddig kedvezőbb árfekvésű térségekben volt jelentős a változás: a Vecsési járás településein 38 százalékkal, a Szigetszentmiklósi járásban 28 százalékkal, a Monori járás településein pedig 27 százalékkal nőttek a használt házak négyzetméterárai – olvasható az Otthon Centrum közleményében.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.