Közéleti klub volt Budaörsön a közelgő parlamenti választás jegyében

(Budaörs, 2022. február 2. – Budaörsi Infó) 2022. január 31-én, 18 órakor közéleti klubbot, kerekasztal-beszélgetést tartottak Budaörsön. 

 

 

Beszélgetőtársak voltak: Dr. Szél Bernadett, Pest 02 vk. képviselőjelöltje, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Szabó Tímea, Budapest 10 vk. képviselőjelöltje. Házigazda volt: Laczik Zoltán, önkormányzati képviselő.

 

 

kozeletiklub202201

 

 

Szabó Tímea

 

Szabó Tímea a budaörsi rendezvényen elmondta, hogy vannak kedvenc képviselői, és ezek közül az egyik Szél Bernadett.

„Detti az én habitusom és az, ahogy harcolunk a Fidesz rezsim ellen, hasonló bennünk. Egyikünket sem lehet könnyen megfélemlíteni, de próbálkozik vele a Fidesz.

Az idei kampány az elmúlt harminc év legmocskosabb kampánya, de erre lehetett számítani.

Ha rólunk nem találnak semmit – hiszen mi nem loptunk, nem csaltunk, nem fizettünk le senkit, mi nem tettünk ki az utcára időseket -, akkor kitalálnak rólunk mindenfélét. Én a Fidesz szemében például CIA-ügynök vagyok.

Célpont vagyunk és azt hiszem, hogy erre büszkék is lehetünk Dettivel, mert ez azt jelenti, hogy félnek tőlünk. Mert mindennek utána járunk.

Detti is rengeteg olyan dolognak megy utána, ami nem tetszik a kormánynak.

Ez a kampány a lejáratásokra és a büntetésekre épül. Én még mindig nyögöm a 10 millió forintos büntetést.

De igenis, április 3-án leváltjuk ezt a kormányt.”

 

 

valasztas2

 

 

Az este folyamán Szabó Tímea még arról is beszélt, hogy egy élhető, boldog, békés, zöld Magyarországot szeretnének, hogy ne kelljen a hó végén szorongani senkinek, mert most ott tartunk.

„12 év kormányzás után ott tartunk, hogy 50 ezer gyerek rendszeresen éhezik. Több százezer gyerek van, akik nem jutnak meleg ételhez Magyarországon.

30 000 Ft a minimálnyugdíj!

Friss hír, hogy az elmúlt egy évben 17 ezer dolgozó hagyta el az egészségügyet. Nem ötezer, ahogy korábban gondoltuk. Ez valami egészen elképesztő. Egy harminc éves kollégám mondta a múlt héten, hogy egy MR vizsgálatra májusra kapott időpontot. Ha egy 30 éves embernek daganatgyanús betegsége van, akkor a vizsgálatig pont meghal.

A 90-es évek végén, ha körbenéztünk, akkor azt láttuk, hogy a magyar gazdaság és az egészségügy az élen járt. Most magyar orvosok járnak át Romániába dolgozni, mert jobb a fizetés! Ezt sosem gondoltuk volna.”

 

 

orvos_sztetoszkop

 

Hozzátetette, hogy 50%-os béremelést szeretnének elérni az egészségügyben, mert ha így mennek tovább a dolgok, akkor nem lesz senki aki minket a szüleinket vagy a gyerekeinket meggyógyítsa.

 

„Az én nagyobbik fiam, amikor felvételizett körbejártam vele az iskolákat. Minden igazgató azt mondta el nekünk, hogy készüljünk fel arra, hogy 5 év múlva nem lesz biológiatanár az országban.

Amikor arról beszél Wittinghoff Tamás polgármester úr, hogy elvonnak milliárdokat az önkormányzatoktól, ez azt is jelenti, hogy nem tudják az óvónők bérét emelni az Önkormányzatok, mert nem lesz miből. Inkább elmennek az óvónők az óvodából, mert különben éhen hallnak.”

 

 

charity_penzatado_17_05_02 (8)

 

Óbudát is felhozta példaként, ahol elmondása szerint 3,5 milliót elvontak az egészségügyből a legnagyobb járvány közepette. Véleménye szerint ilyen eszement, eszetlen kormánynál csak jobban  lehet csinálni.

Szabó Tímea célkitűzései között szerepel többek között az egészségügy megreformálása, a várólisták csökkentése, a dolgozók béremelése és az Uniós pénzek behozása. Szeretné visszaadni az oktatásban a pedagógusok szabadságát, béremelést és zöld jövőt szeretne.

 

 

kozeletiklub202201b

 

 

Szél Bernadett

 

Szél Bernadett elsőként arról beszélt a közéleti klubban, hogy gyerekesnek tartja, hogy a nevével viccelődnek.

„Ha még sokat piszkálnak a nevemmel, akkor felveszem a lánykori nevemet is, és Nagy Szél Bernadett leszek. Még egy ilyen, és kapnak egy kis vihart is tőlem.”

 

Majd komolyabbra váltva azt hangsúlyozta, hogy a következő 62 napban nagy szükség lesz az összefogásra, mert vízválasztó vonalhoz érkeztek.

„Azt látom a választókörzetben, hogy nem elégedettek az emberek. Ha rám szavaznak, akkor egy olyan emberre szavaznak, aki itt lesz önökkel, és tudunk egymással beszélni arról, hogy mire van szükség, és megcsináljuk.

Engem nem érdekelnek a fánkok, se a lángosok, se a vicckampányok.”

 

Szó volt a január 31-ei pedagógus tüntetésről is. Szél Bernadett elmondta, hogy ő is 10-re vitte a gyerekeit az iskolába.

„A szívem legmélyén büszke vagyok a pedagógusokra, azért mert kiállnak nem csak magukért, hanem a gyerekekért, az országért is.

Pontosan tudom mit csinált a kormány az oktatással. Anyaként és képviselőként is látom.”

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (11)

 

Arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapban nagyon sok időt töltött különböző helyszíneken. Kora reggeltől késő estig buszmegállókban, vasútállomásokon, piacokon…

„A mi terepünk most az utca. Annyi szennyet összehordanak rólunk. Az a legtisztább, ha találkozunk egymással, megkérdezik a véleményemet és elmondom. Itt tudunk közvetlenül beszélgetni.

150 aktivistával dolgozom, a cél, hogy mindenkihez eljussunk, mindenki véleményét megkérdezzük és egy olyan tervet alakítsunk ki, amit tudunk képviselni.

Nagyon sok erőszak van, nagyon sok elnyomás van.

Azért is szeretnék változást, hogy végre békében tudjunk élni. Nekem teljesen mindegy, hogy valaki jobb vagy baloldali, nem erről kellene beszélnünk.

Ismerjük meg egymást, és utána alakítsunk ki véleményt egymásról.”

 

Paks 2.-vel kapcsolatban is folytattak beszélgetést a kerekasztal résztvevői.

Szél Bernadett elmondta, hogy 2014 óta próbálja megtudni, hogy mi alapján hozta meg a jelenlegi magyar kormány azt a döntést, hogy Orbán Viktor aláírja ezt a szerződést.

„A perben azt a választ kaptam, hogy nincsenek a miniszterelnök úr birtokában azok a papírok, amelyek alapján döntöttek.

Én azt gondolom, hogy egy családi házat nagyobb előkészítéssel kezdünk építeni, mint ők egy atomerőművet. Ez az orbáni örökségnek egy nehéz része lesz.

A következő magyar kormánynak döntést kell hoznia, amihez kellenek majd azok az iratok, amelyek most nem állnak rendelkezésre.”

Hozzátette, hogy az Országos Atomenergia Hivatal nem adott engedélyt erre a beruházásra.

 

Továbbá kifejtette azt is, hogy a rossz minőségű utak fejlesztése is szerepel a programjában.

„Utakat és utcákat is kell aszfaltozni. Nem célunk, hogy a lakosok ne tudják megközelíteni a házukat.”

 

Továbbá felelevenítette, hogy azt sem szabad elfelejteni, hogy Pest 2-es választókerületében mindössze két százalékkal vesztettek legutóbb.

„Meg kell győznünk mindenkit arról, hogy elmenjen szavazni, mert tényleg vízválasztó a mostani szavazás. Bármi, amit mi tervezünk csak akkor valósítható meg, ha nyerünk.

Most olyan világot élünk, hogy aggódva nyitjuk ki az újságot, mert a Fidesz a legfontosabb problémának a gyerekek nem-váltó műtétjét gondolja, miközben nyakunkon van például a klímaválság.

Úgy gondolom, hogy a polgármesterekkel is meg kell beszélni, hogy kinél mi a gond, az a lényeg, hogy együttgondolkodás legyen, ez veszett ki a mai politikából.

Egy erős ellenzéknek az a küldetése, hogy olyan ügyekről beszéljenek, ami mindenkit foglalkoztat.”

 

 

klimavaltozas

 

Szóba került az  M10-es és M100-as autópálya építése is, és az, hogy az útdíjat el kell törölni!

„Több polgármesterrel beszéltem ezekkel a témákkal kapcsolatban, és egyetértettem velünk. Nem arról van szó, hogy azt itt élők nem tudják megvenni a matricát, hanem az, hogy akik átutazóban vannak ki fogják kerülni ezeket a szakaszokat, és ezzel növelik a települések forgalmát.”

 

 

kozeletiklub202201dd

 

 

Wittinghoff Tamás

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere elsőként arról beszélt, hogy milyen szerepet tölt be Márki-Zay Péter csapatában.

„Minden területnek lett egy felelőse. Nekem az önkormányzati terv elkészítésében van szerepem.”

Kifejtette, hogy mennyi mindent elvontak az önkormányzatoktól, hogy már nincs rálátásuk az építési ügyekre sem, amit a lakosok sem akarnak elhinni.

 

 

odvashegy_epitekezes_6_budaors_2020jun

 

„Minden hatáskört elvont az önkormányzatoktól a kormány. A szabályozások úgy változtak az elmúlt hét évben, hogy bármit meg lehet tenni.”

Hozzátette, hogy győzelem esetén sem szabad revansot venni a Fideszes önkormányzatokon, hanem segíteni kell azokat, akiktől ez idő alatt csak elvontak.

 

“A költségvetési hiány az egekben van. A gépjárműadót elvonták, pedig az arról szól, hogy az útjainkat rendben tudjuk tartani. Úgy adtak a vállalkozásoknak, hogy az önkormányzatoktól elvettek.

A csirke far-hátat megkaphatjuk olcsóbban, de a kereskedőkkel szúr ki a kormány.

Nagyon sok a teendő, de én az iskolák visszaadását a legfontosabb teendők közé sorolnám.”

 

Szóba került az is, amiről már korábbi cikkünkben is olvashattak, hogy építési láz van Budaörsön is. A fővárosból az elmúlt 15-20 évben jelentős kiköltözés zajlik, ami nagy problémát jelent.

Kifejtette a polgármester azt is, hogy jelentősen nőtt városunkban az átmenő forgalom is, az utak romló állapotának javítására viszont nincs keret az elvonások miatt.

 


Egy telefonhívás miatt a polgármesternek néhány percre el kellett hagynia a rendezvényt, de amikor visszajött elmesélte, hogy egy kidőlt fa miatt hívták, majd hozzátette, hogy „erről is biztosan a SZÉL tehet…” (a rendezvény idején viharos szél volt Budaörsön – a szerk.).


 

 

kozeletiklub202201d

 

 

Mindhárom vendég hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy a legfőbb feladat most az, hogy mindenki elmenjen szavazni áprilisban és legjobb tudása szerint döntsön. 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.