A Gipsy Style ifjúsági roma tehetséggondozó programban új fellépőruhákkal gazdagodott a budaörsi Romano Glaszo együttes

(Budaörs, 2022. január 26. – Budaörsi Infó) 2022. január 22-én zárkörű divatbemutatót tartottak Budaörsön, a Városi Ifjúsági Klubban. A projekt lényege a Gipsy Style ifjúsági roma tehetséggondozó programban és a társadalmi vállalkozásként funkcionáló varrodai tevékenységben résztvevő roma nők kapcsolatépítésének támogatása, a tapasztalat- és élményszerzés előmozdítása volt. 

 

 

Az Esztergomból Budaörsre érkező csapatnak az volt a célja, hogy az általuk tervezett és alkotott roma divatirányzat szélesebb körben történő népszerűsítésével előmozdítsák a társadalmi el- és befogadást, erősítsék a különböző kultúrájú és nemzetiségű csoportok társadalmi együttműködését és hozzájáruljanak a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemhez.

A Gipsy Style Varroda a program keretén belül elkészítette a budaörsi Romano Glaszo Művészeti Csoport fiataljainak a ruháit, a Tehetség Programos lányok pedig feldíszítették a „díszítő-párjukkal” egyeztetett tervek alapján a fellépőruhákat.

 

 

divatbemutato2022f

 

divatbemutato2022v

 

A hétvégén került sor a ruhák ünnepélyes átadására és egy rögtönzött divatbemutatóra is.

 

 

divatbemutato2022b

 

divatbemutato2022

 

Lakatos György János, a Romano Glaszo együttes vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon örülnek az együttműködési lehetőségnek és a fellépőruháknak.

 

 

lakatosgyorgyjanos

 

 

“A ruhák átadásáról és a divatbemutatóról egy kisfilm is készült, amit hamarosan megosztunk majd a budaörsiekkel is.”

 

 

divatbemutato2022c

 

Sztojkáné Hergovics Györgyi, az esztergomi projekt főszervezője hozzátette, hogy a Gipsy Style tehetséggondozó program célja a tehetségígéretként azonosított fiatal roma lányok további fejlődésének előmozdítása a ruhadíszítés, divattervezés, ruha- és textilipar területén is.

 

 

divatbemutato2022d

 

„Tehetséggondozó programunk 2016 óta működik, célja a résztvevők további fejlesztése, motivációjuk fenntartása és megerősítése. Hosszú távú komplex programmal kívánjuk támogatni a vizuális és esztétikai képességek kibontakozását a ruhaipar, a textilgyártás és a divatszakma területén, mindemellett erősíteni a roma fiatalok identitását úgy, hogy közben biztosítsuk a családi tradíciók megtartását is.

Az elmúlt évek alatt bizonyosságot szereztünk arról, hogy jelentős igény van a hagyományok ápolását is biztosító, a tehetségek kibontakozását segítő programra, mely szervezett körülmények között, védett környezetben, támogató, ösztönző közegben valósul meg.

A műhelymunkák iránti érdeklődés a cigány lányok körében óriási és a szülők is elismeréssel fordulnak a projekt felé.

Helyi szinten igény van az előállított termékeket készítő roma tehetségek bemutatására, mellyel a társadalmi előítéletek is mérsékelhetők, a kultúrák közötti párbeszéd is megvalósulhat.

A budaörsi forgatás keretében kerülnek bemutatásra a 2021-es évben a műhelymunkák keretében tervezett, készített tárgyiasult alkotások. Egy kis rövidfilm valósul meg, ami a programban résztvevő lányokat és az általuk készített alkotásokat mutatja be.” 

 

Amíg elkészült a bemutató videó, addig is nézzük meg, hogy milyen lett a budaörsi együttes legújabb fellépő ruhája:

 

 

divatbemutato2022e

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.