Már több mint háromszáz különleges ereklye gyűlt össze – Magyar Kosárlabda Múzeum nyílik Budaörsön

(Budaörs, 2022. január 18. – Budaörsi Infó) Különleges múzeum kialakításán fáradozik a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége – írta meg a honlapján. A leendő múzeum kurátorának tudomása szerint, ilyen múzeumot a magyar sportban még nem hozott létre egyetlen szakszövetség sem. Sportereklyéket, ritkaságokat, régi filmfelvételeket láthatunk majd a 300 négyzetméteres kiállításon, ami Budaörsön nyílik meg.

 

 

Különleges múzeum kialakításán fáradozik a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Dobor Dezső kiemelte, hogy tudomása szerint ilyen múzeumot a magyar sportban még nem hozott létre egyetlen szakszövetség sem, így valóban párját ritkítja majd a gyűjtemény.

„Rengeteg ereklyét sikerült összegyűjteni, neves kosárlabdázók, illetve azok családtagjai, edzők, játékvezetők, klubok és szakosztályok támogatólag álltak az elképzelés mellé, jóvoltukból a tárgyak száma már meg is haladta a háromszázat. Az interaktív elemekkel, másutt nem látható régi filmfelvételekkel különlegessé tett közel 300 nm2-es kiállításnak az MKOSZ új, budaörsi székháza ad majd otthont.”

 

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) honlapja szerint a kosárlabdát a hazai megjelenésétől kezdve a napjainkig bemutató állandó kiállítást láthatnak majd az érdeklődők.

A kiállítás kurátora Dobor Dezső.

Az interaktív elemekkel, másutt nem látható régi filmfelvételekkel különlegessé tett, közel 300 négyzetméteres kiállításnak az MKOSZ új, budaörsi székháza ad majd otthont a Liget utca 12-ben.

 

A Múzeum weboldala ide kattintva megtekinthető.

 

 

kosarlabdamuzeum

 

 

A tervek szerint a múzeumban ritkaságot ismerhet meg a közönség a sportág nagy egyéniségeiről, a magyar kosárlabda szinte minden jelentős pillanatáról. Így például bemutatásra kerül a 100 éve kiadott szabálykönyv, a női válogatott legelső mérkőzésének jegyzőkönyve, az 1955. évi magyar arannyal zárult Eb népstadionbeli jegye, Puskás levele a Bp. Honvéd kosarasaihoz, de látható lesz dr. Hepp Ferenc és Németh Ágnes Hall of Fame elismerése vagy Kassai Ervin Oscar díja, de Dávid Kornél meccscipője is, melyben először lépett az NBA parkettjára.

 

 

kosarlabda00

 

 

Várhatóan tavasszal megnyílhat a magyar kosárlabda múzeuma, mely Kuncze Gézától Hanga Ádámig átölelve a teljes történetet méltó módon tiszteleg majd a játék előtt, mely jövőre épp 110 évvel ezelőtt jelent meg idehaza.

A TV2040 helyszíni riportját ide kattintva tudják megnézni. 

 

 

belyeg

 

 

Amint lesz további információnk, például a megnyitó dátumáról vagy egyéb körülményről megírjuk. 

 

 

(Budaörsi Infó)

Comments Closed