BKK: utazás előtt érdemes ellenőrizni az igazolványok érvényességét

Még hatályosak a veszélyhelyzet idején érvényes intézkedések, de továbbra is célszerű ellenőrizni az igazolvány és az utazási kedvezményekhez szükséges igazolások érvényességi idejét – hívta fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében.

 

 

A BKK azt közölte az MTI-vel, hogy a 2019/2020-es és a 2020/2021-es tanév első és második féléves felsőoktatási, illetve köznevelési, valamint a 2021/2022 tanév első féléves felsőoktatási érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat június 30-ig érvényes okmányként fogadják el.

Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek el a diákoknak, és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók – tették hozzá.

Azokat az igazolásokat, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy azt követően járnak le, szintén érvényesnek tekintik.

Úgy folytatták, a 2020. március 11. és július 3. között lejárt igazolványok, továbbá a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró, magyar hatóság által kiállított, személyazonosításra alkalmas okmányok (például a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az útlevél és a vezetői engedély) június 30-ig érvényesek.

A tartózkodási, letelepedési és bevándorlási okmányok kivételt jelentenek, ezek közül csak a 2020. november 4. és 2022. február 28. között lejárt, illetve lejáró okmányok érvényessége hosszabbodik meg június 30-ig – figyelmeztettek a közleményben.

A BKK közlése szerint szintén meghosszabbított érvényességi idővel használhatók egyes további, utazási kedvezményre jogosító igazolások is: a közlekedési vállalat hivatalos oldala szerinti helyi és helyközi utazási kedvezményekhez szükséges, de 2020. március 11. és július 3. között lejárt igazolványok, továbbá a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró igazolások ugyancsak június 30-ig érvényesek.

A BKK felhívta a figyelmet arra, hogy a bérletigazolványok érvényességét nem hosszabbították meg, továbbá az álláskereső bérlet kiváltásához és a kisgyerekes bérletigazolvány érvényesítéséhez szükséges igazolásokra sem vonatkozik a hosszabbítás.

Közölték azt is, a járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók, egészségügyi hallgatók, illetve egyes további személyek (szociális ágazatban dolgozók, közszolgálati tisztviselők, valamint rendvédelmi és honvédelmi hivatásos állomány tagjai) díjmentes utazása a veszélyhelyzet megszűnését követő 14. napig tart.

Rámutattak, a veszélyhelyzet megszűnésének napja egyelőre nem ismert.

Az érintettek díjmentes utazásra való jogosultságáról, valamint az ehhez szükséges igazolásokról a BKK hivatalos oldalán lehet tájékozódni – áll a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.