Rájöttek a HIV immunitás jelenségére

Amerikai kutatók közelebb kerültek annak megválaszolásához, hogy egyesek miért képesek antiretrovirális kezelés nélkül is kordában tartani a HIV-szintet.

 

 

Amerikai tudósok egy csoportja közelebb jutott az úgynevezett “elit kontrollerek” (EC-k) rejtélyének megoldásához – az emberek azon ritka csoportja, akik antiretrovirális gyógyszerek nélkül is képesek alacsonyan tartani a HIV-szintet.

A National Institutes of Health kutatói 58 “elit kontroller” és 42 antiretrovirális terápiában (ART) részesülő személy “kromoszómális integrációs helyeit és menekülési mutációit” hasonlították össze, “hogy megértsék az immunnyomás szerepét”.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az elit kontrollerek “hatékony sejtes immunválaszt” mutattak, amely lehetővé teszi a vírusszaporodás “tartós gyógyszermentes kontrollját”.

A tudósok továbbá megállapították, hogy a vírus genetikai szekvenciái az EK-kban inkább a kisméretű és távoli kromoszómák “rezervoárjaiban” maradnak, ami valószínűleg csökkenti a replikációs képességüket.

“Ezek az eredmények együttesen az immunrendszeri lábnyomok különálló szignatúrájára utalnak az ES-ek provírusszekvenciáiban” – áll a tanulmányban.

Az Egészségügyi Világszervezet 2020-as adatai szerint világszerte több mint 37,7 millió HIV-fertőzött van. Több mint 99%-uk számára az ART az egyetlen módja a vírus megfékezésének.

Az elit kontrollerek “öngyógyító” képességének mechanizmusainak megértése segíthet új terápiák kifejlesztésében az ART-függő betegek számára.

Ezeket a mechanizmusokat azonban nagyon nehéz megállapítani. Satya Dandekar, a Kaliforniai Egyetem HIV-kutatója szerint a probléma azzal függ össze, hogy a HIV és az EK-k immunrendszerének első “találkozásait” nem rögzítették.

“Elvétjük a kezdeti ütéseket, amelyeket az immunrendszer a vírusra mért” – magyarázta Dandekar, akit a Science News idéz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.