Ismét muszlim nőket kínálnak „eladásra” egy indiai alkalmazáson

A tavaly júniusi botrány után az év elején ismét muszlim nőket kínáltak eladásra egy indiai alkalmazáson – jelentette az Al-Dzsazíra pánarab televízió hírportálja hétfőn.

 

A Bulli Bai névre keresztelt alkalmazás a Microsoft ingyenes applikációfejlesztő felületén, a Githubon készült, és mostanra eltávolították az internetről. Tavaly nyáron Sulli deals néven készült hasonló applikáció. A bulli és a sulli egyaránt lekicsinylő kifejezés a muszlim nőkre.

A Bulli Bai “eladási” adatbázisába január elsején bekerült egy újságírónő is, aki a tavalyi hasonló akciót leleplezte. Több mint 100 muszlim nő képe került fel az adatbázisba, természetesen az engedélyük nélkül. Köztük volt a delhi felsőbíróság egyik bírájának felesége, egy eltűnt diák 65 éves édesanyja, és a Nobel-békedíjas pakisztáni Malala Juszufzai is.

Kuratulain Rehbar újságírónő, az egyik áldozat úgy nyilatkozott, hogy megdöbbentő és megalázó élmény volt a saját képét látni az alkalmazáson, amitől összeszorult a gyomra, és kirázta a hideg. Úgy véli, hogy az app egyetlen célja muszlim nők megalázása volt.

Iszmat Ara újságírónő, aki szintén az áldozatok között van, feljelentést tett a rendőrségen. Egy mumbai ügyvédnő már tavaly nyáron feljelentést tett a Sulli deals miatt. Ő mindkét adatbázisba bekerült, de azt mondja, a Twitter, a Github és a tárhelyszolgáltató sem ad ki adatokat, még a rendőrségnek sem, csak bírói végzés alapján. Az Al-Dzsazíra megkeresésére sem a delhi, sem a mumbai rendőrség nem reagált.

Iszmat Ara szerint nem véletlen, hogy az elkövetők olyan nőket szemeltek ki, akik felemelik a hangjukat a vallási, ez esetben muszlim kisebbséghez tartozók jogaiért. “Világos, hogy ez összeesküvés ezeknek a nőknek az elhallgattatására, mert szembe merünk menni a hindu jobboldal gyűlöletkeltésével az interneten” – fogalmazott az újságíró.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.