Kiderült, mikor lesz elérhető az egész életen át tartó védelmet nyújtó Covid vakcina

A 18. századi himlő elleni vakcinán alapul.

 

 

A jól ismert technológián alapuló oltás tovább marad hatásos, mint a már létező oltások, és kevesebb mellékhatással jár – állítja megalkotója.

A potenciálisan élethosszig tartó védelmet nyújtó Covid-19 vakcina egereken és főemlősökön már hatékonynak bizonyultak, jelenleg klinikai vizsgálatokra vár. A gyártást 2024-re tervezik – mondta Michinori Kohara japán tudós a Japan Timesnak.

Mivel az összes létező Covid-19 vakcina emlékeztető oltást igényel ahhoz, hogy hatékony maradjon, a tokiói Metropolitan Institute of Medical Science emeritus kutatója úgy döntött, hogy egy, a 18. századi himlő elleni vakcinán alapuló oltóanyagot hoz létre – ennek az oltóanyagnak tulajdonítják a halálos betegség felszámolását.

“Dolgoztam különböző vakcinatechnológiákon, például az adenovíruson és a hírvivő RNS-en, de a vakcina vírusvektort használó oltóanyag a leghatásosabb mind közül, kevés mellékhatással” – mondta Kohara, hozzátéve, hogy a szer “képes antitesteket és élethosszig tartó immunitást kiváltani”.

A kutató szerint a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjét tartalmazó rekombináns vakcinavírus egyetlen injekciója több mint 20 hónapig hatásos marad, és “nincs más vakcina, amely ilyen hatást tudna elérni”. Két, három hét különbséggel beadott oltás tízszeresére növeli a semlegesítő antitesteket – mondta.

A vakcina madárinfluenzával fertőzött egereken és koronavírussal fertőzött makákókon tesztelve hatásosnak bizonyult.

A klinikai vizsgálatok 2023 első felében kezdődnek 150-200 önkéntes részvételével. Ha a Nobelpharma Co. japán gyógyszeripari vállalat által végzett kísérletek sikeresnek bizonyulnak, akkor elindul a végső fázis. A tömeggyártást legkorábban 2024-re tervezik.

Eközben világszerte számos új vakcinát fejlesztenek ki. Jonathan Heeney, a Cambridge-i Egyetem professzora nemrég jelentette be egy új, tű nélküli Covid-19 oltás tesztjét, amely reményei szerint szélesebb körű védelmet nyújthat a Covid-változatok és más koronavírusok ellen.

A Convasel nevű, a szentpétervári Oltóanyag- és Szérumkutató Intézet által létrehozott, a koronavírus elleni új orosz vakcinát 2022 első negyedévének vége előtt törzskönyvezik – közölte pénteken Veronika Szkvorcova, az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség vezetője.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet vezetője pénteki újévi üzenetében optimizmusát fejezte ki, hogy a Covid-19 világjárványt le lehet győzni. Felszólított minden országot, hogy működjenek együtt annak érdekében, hogy 2022 közepére elérjék a világ lakosságának 70 százalékát beoltó célt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.