BÚÉK BUDAÖRS 2022 – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntője

(Budaörs, 2021. december 31. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztőségének hagyományteremtő kezdeményezése nyomán, idén is – országos és nemzetközi mintára – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntőt írt a budaörsiek számára, hiszen itt helyben mégiscsak a minket leginkább érintő történések a legfontosabbak. BÚÉK BUDAÖRS!

 

 

Wittinghoff Tamás újévi köszöntője:

 

Szilveszter idején hagyományosan mérleget vonunk a mögöttünk hagyott esztendőről, egyúttal optimista terveket szövögetünk az előttünk álló időszakra.

Elvégezzük ezt személyesen is, de ilyenkor a szűkebb közösségünk helyzetét szintén érdemes mérlegre tenni.

A 2021. év úgy fog élni az emlékezetünkben, amit alapvetően a covid-járvány határozott meg. Negyvenezer embert veszítettünk el! Alig van közöttünk olyan, akinek ne halt volna meg családtagja, közeli-távoli ismerőse, munkatársa. Karácsony és szilveszter tájékán sem látszik enyhülni a járvány, hiszen a mostani omikron verziónak sokkal gyorsabb a terjedése, mint a korábbiaké volt.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez a betegség 2022-ben is velünk marad. Csak remélhetjük, hogy nem esünk el annyi családi eseménytől, közösségi és kulturális élménytől, mint ebben az évben.

Budaörs a járvány idején is erős és összetartó közösségnek mutatkozik, és úgy tűnik érettségben is, mert az átoltottság az országos átlag fölött van. Igaz ezt is csak a háziorvosainktól tudjuk, mert a kormány – egészen érthetetlen módon – folyamatosan titkol minden információt, ami pedig nagyban megkönnyítené a települési védekezést.

Köszönet a rengeteg önkéntesnek, egészségügyi dolgozónak, intézményi és hivatali munkatársunknak, akik példásan álltak helyt a legnehezebb napokban is.

Sajnos a járványt arra használta fel a kormány, hogy a számára nem szimpatikus településeket valósággal kifossza. Budaörstől immár évi 4 milliárdot vonnak el jogtalanul, ami a bevételeinknek a harmadát teszi ki. Bármelyik háztartás belerokkanna abba, ha egyik napról a másikra a befolyó pénzeiknek ilyen arányát vennék el.

Csak az elővigyázatos tervezésnek, a megtakarításoknak, és a helyi vállalkozók támogatásának köszönhetően maradtunk talpon úgy, hogy még fejlesztésekre is futotta.

Lezárult például a Budapesttel közösen bonyolított Komplex Integrált Szennyvízelvezetési projektünk, amelynek köszönhetően már nem a Hosszúréti patakba folyik város szennyvize. Megépült a korszerű buszvégállomás, befejeződött az Árok utcai sportpálya bővítése. Emellett rengeteg utca, park, óvoda, bölcsőde és kulturális intézmény újult meg. 

 

 

budaorsiarena_avato2108_29_arokutcai (24)

 

Könnyű elképzelni, hogy mennyi mindent valósíthattunk volna meg, ha nálunk hagyják az itt megtermelt adóbevételeinket teljes egészében.

Ebben a nehéz évben is kiemelkedően teljesítettek a helyi kulturális és oktatási intézményeink. Ezek közül csak néhányat emelek ki, amelyek régóta viszik a jó hírét a városunknak, és tették ezt 2021-ben is. A Tanodánk tevékenységét egyre több helyen tekintik mintának az országban, mint ahogyan a Latinovits Színház is rengeteg embert vonz hozzánk az izgalmas előadásaival.

 

 

szinhaz_jokai_202008 (4)

 

 

Az Illyés Gimnáziumról a legfrissebb hír, hogy hosszú évek óta először vettek fel magyar jelentkezőt a Yale Egyetemre, aki „természetesen” az Illyés tanulója volt. Jellemző, hogy a rangos felsőoktatási intézménybe idén 47 ezren jelentkeztek, közülük kellett az egyik legkiválóbbnak lenni. Az Illyés továbbra is őrzi előkelő helyét a középiskolák rangsorában, a vidéki intézmények közül a 2. helyen áll, miközben a már megszokott módon, 2021-ben is tízszeres volt a túljelentkezés.

 

 

ILLYES55 (11)

 

A 2022-es év abban mindenképpen különleges lesz, hogy áprilisban tartják az országgyűlési választásokat. Az utóbbi évtizedben még soha nem volt ennyire fej-fej mellett a Fidesz és a mostanra egyesült ellenzék. Nehéz pártatlannak maradnom, hiszen az utóbbi években valósággal kivéreztették az önkormányzatokat. Beszántották a hatalom korlátait jelentő intézményeket. Ezért mindenképpen a változás, s a jogállamiság helyreállítása mellett állok.

A pandémia is nyomott hagyott a gazdaságon, de a minden eddigit felülmúló választási osztogatás még törékenyebbé teszi az ország pénzügyi helyzetét. Csak remélni tudom, hogy egy új kormány képes lesz stabilizálni a helyzetet. Igaz, az anyagi kár minden ilyen időszak után könnyebben kezelhető, mint az a rombolás, amely súlyos mentális problémákat okozott a társadalomban.

Ha megszűnnének a milliárdos elvonások, és utána nem kapnánk semmiféle pluszforrást, már akkor is, pusztán a saját helyi bevételeinkből újra hatalmas lendületet tudnánk adni a jól előkészített beruházásoknak és fejlesztéseknek.

Bár alapjaiban határozza meg a jól-létünket a település, ahol lakunk, a legfontosabb mégis a személyes életünk. A saját egészségünk, a munkahelyünk, a karrierünk, a családunk, a gyerekeink biztonsága. Úgy tapasztalom, hogy a budaörsiek döntő többségének élete ebben az évben is jól alakult, és őszintén remélem, hogy ez hasonlóképpen folytatódik jövőre. A városunk továbbra is olyan kiváló ellátórendszerrel és annyiféle támogatási formával rendelkezik, ami biztosítja a segítséget mindenkinek, aki nehéz helyzetbe kerül. Mi tényleg soha senkit nem hagyunk magára. Ez így volt ebben az évben, és így lesz ezen túl is.

Ugyan nem tudok minden városlakóval külön-külön koccintani, de jelképesen emelem poharamat egy olyan 2022-es évre, amely mindannyiunk számára sikereket, békés, kiegyensúlyozott, de folyamatosan javuló életlehetőségeket biztosít.

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.