Ismét harmadfokú riasztásokat adtak ki az ónos eső veszélye miatt

Ónos eső veszélye miatt ismét több déli járásra kiadta a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat  az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn hajnalban.

 

A vészjelzés szerint Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Baranya megyékben adtak ki harmadfokú (piros) riasztásokat. Ezeken a területeken a következő órákban tartós és jelentős mennyiségű ónos eső várható.

Emellett az ország nagy részén több megyében első-, és másodfokú (narancs) riasztások vannak érvényben az ónos eső veszélye miatt.
Korábban a katasztrófavédelem azt kérte: azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak. Piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak – hívták fel a figyelmet.

A dél, délnyugat felől érkező újabb csapadékrendszer hétfőn elsősorban az ország délkeleti felét/harmadát érintheti, s ebből újabb, több milliméter ónos eső várható, kiemelten a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli, délkeleti felén.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak – fűzte hozzá, kiemelve: piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni – írta.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.