Rendkívüli mértékben olvadnak a Himalája gleccserei

 Rendkívüli mértékben olvadnak a Himalája gleccserei, ami Ázsiában élők millióinak vízellátását fenyegeti – állapította meg egy kutatás.

 

A Leedsi Egyetem vezetésével készült vizsgálat eredménye szerint az elmúlt évtizedekben a Himalája gleccserei a 400-700 évvel ezelőtti utolsó nagy gleccserelőrenyomulás, az úgynevezett kis jégkorszak átlagánál tízszer gyorsabban olvadtak az elmúlt évtizedekben – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatás szerint a Himalája gleccserei gyorsabban olvadnak, mint a világ más területeinek gleccserei – az olvadás mértékét a tudósok rendkívülinek nevezik.

A Scientific Reports című tudományos lapban bemutatott kutatás során rekonstruálták a Himalája 14 798 gleccserének a kis jégkorszak alatti méretét és felszínét. Méréseik szerint a gleccserek területük mintegy 40 százalékát veszítették el: 28 ezer négyzetkilométerről 19 600 négyzetkilométerre csökkent a területük. Ezen időszak alatt 390-586 köbkilométernyi jeget veszítettek el: ez a mennyiség megfelel a ma a közép-európai Alpok, a Kaukázus és Skandinávia gleccsereiben összesen lévő jégmennyiségnek. Az olvadás által felszabadult víz világszerte 0,92-1,38 milliméterrel emelte meg a tengerek vízszintjét a szakemberek kalkulációi szerint.

Az Arktisz és az Antarktisz után a Himalája hegyvonulataiban van a harmadik legnagyobb mennyiségű gleccserjég, gyakran a “harmadik sarkvidékként” utalnak rá.
Ezen gleccserek olvadásának felgyorsulása jelentős befolyással van emberek százmillióinak életére, akik élelem és energia szempontjából Ázsia nagy folyórendszereitől függnek. Ilyen folyók a Gangesz, az Indus és a Brahmaputra.

A Himalájában a keleti régió gleccserei gyorsabban olvadnak. A szakértők szerint ez vélhetően a földrajzi tulajdonságok különbözőségeitől és az atmoszférával való kölcsönhatásoktól függ, melyek eltérő időjárási mintákat eredményeznek.

Szintén gyorsabban olvadnak a szárazföldön végződőkhöz képest azok, melyek tavakba futnak, ezeknek ugyanis melegítő hatásuk van. Az ilyenek száma egyre növekszik, várhatóan ez is gyorsítja az olvadás mértékét.

Azok a gleccserek, amelyek felszínén nagyobb a természetes hordalék mennyisége, szintén gyorsabban olvadnak: annak ellenére, hogy az összes gleccsernek csak mintegy 7,5 százalékát adják, 46,5 százalékban járulnak hozzá a teljes jégolvadáshoz. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.