Brit egészségügyi miniszter: három oltási adag kitűnő védelmet nyújt

Két adag nem elegendő a koronavírus elleni oltásból, három dózis viszont már kitűnő védelmet nyújt – mondta vasárnap a brit egészségügyi miniszter. Sajid Javid hozzátette: a kormány nem értelmezi betű szerint a tudományos tanácsadó testületek által felvázolt legrosszabb eseti forgatókönyveket.

 

 

Javid a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a koronavírus gyorsan terjedő omikron változata Londonban a naponta újonnan kiszűrt fertőződések 80 százalékát, a más angliai térségekben azonosított új koronavírusos esetek 60 százalékát okozza.

A miniszter szerint mindenkinek óvatosan kell összeállítania karácsonyi programjait, de az egyéni döntéseken múlik, hogy az emberek részt vegyenek-e az idén karácsonyi partikon.

Javid nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e újabb korlátozásokat még karácsony előtt, kijelentve: ebben a járványban semmire nincs garancia.

Az Egyesült Királyság egészében a brit egészségügyi minisztérium legutóbbi, szombat esti adatai alapján harmadik napja 90 ezer felett jár és egy hét alatt 44 százalékkal nőtt a koronavírus-tesztekkel naponta kiszűrt új fertőződéses esetek száma, ugyanakkor a kórházi kezelést igénylő megbetegedéseké ettől messze elmaradó ütemben, jóval laposabb görbét követve emelkedik, a Covid-19 betegség okozta halálozásoké pedig folyamatosan csökken.

Az egészségügyi miniszter a vasárnapi BBC-műsorban kiemelte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is a világ élvonalában halad a koronavírus elleni oltások számát tekintve, és különösen sikeres a harmadik, hatáserősítő dózisok beadásának kampánya: a felnőtt lakosságnak csaknem a fele már megkapta a harmadik dózist.

A szaktárca legfrissebb adatai szerint a szombat este zárult 24 órában egyedül a harmadik vakcinadózisokból 817 625-öt adtak be országszerte.

Ez az eddigi napi oltási rekord az Egyesült Királyságban, és ezzel meghaladta a 27 milliót azoknak a felnőtteknek a száma, akik már megkapták a harmadik oltási dózist.

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,4 százaléka, a másodikat 81,7 százalék kapta meg szombat estig.

Mindez azt jelenti, hogy az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig több mint 125,5 millió dózist adtak be az Egyesült Királyságban.

Sajid Javid a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában kijelentette: az már tudható, hogy az omikron vírusvariáns ellen két oltási adag nem nyújt megfelelő szintű védelmet, a három vakcinadózis viszont kitűnő hatékonysággal véd.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: még mindig nem ismertek teljes részletességgel az omikron tulajdonságai. Javid kijelentette ugyanakkor, hogy a kormány nem értelmezi betű szerint a tudományos tanácsadó testületek által rendszeresen felvázolt forgatókönyveket, amelyek között vannak nagyon rossz eseti – vagyis igazából nem valószerű – modellszámítások is.

Ezek közé tartozik a brit kormány készenléti helyzetekben összehívott tudományos tanácsadó testületének (SAGE) egyik szimulációs forgatókönyve, amely szerint ha semmiféle járványellenes intézkedés nem lenne érvényben, a kórházi kezelést igénylő megbetegedések napi száma háromezer és tízezer, a halálozásoké hatszáz és hatezer között tetőzhet.

Javid szerint ezek “kijózanító” elemzések, de nem lenne helyénvaló, ha a kormány ezeket a számítási modelleket szó szerint értelmezné.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.