A mirigyes bálványfák visszaszorítása a Kő-hegyen

(Budaörs, 2021. december 12. – Budaörsi Infó) Budaörs Város Önkormányzata 2021-2026 között több ütemben a mirigyes bálványfa, mint kártékony özönfaj visszaszorítását végzi a Kő-hegyen.

 

 

Budaörs Város Önkormányzata a természetvédelmi hatósággal egyeztetve és engedélyével, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve 2021-2026 között több ütemben a mirigyes bálványfa, mint özönfaj visszaszorítását végzi a Kő-hegyen.

 

 

balvanyfa

 

A bálványfa – amely hasonlóan néz ki, mint az ecetfa, de nem azonos vele – a Kő-hegyen több foltban, összesen mintegy 4,5 ha kiterjedésben található meg és folyamatosan terjeszkedik a még jobb állapotú területeken is, ezért mielőbbi visszaszorítása a természeti értékek megóvása érdekében indokolt olvasható Budaörs hivatalos weboldalán.

A faj szerepel az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló 1143/2014/EU számú európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtására kiadott 2019/1262 számú bizottsági rendelet mellékletében, amely az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékét tartalmazza.

A munkák idején az esetleges korlátozásokért, kellemetlenségekért az Önkormányzat a lakók elnézését és megértését kéri.

 

 

(Budaörsi Infó/Budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.