Elkezdődik az adventi készülődés Budaörsön is

(Budaörs, 2021. november 27. – Budaörsi Infó) Az advent a várakozás és a belső elvonulás időszaka, de a gyerekekre is izgatott időszak vár. Most hétvégén elkezdődik az adventi gyertyák meggyújtása és elindul a karácsonyi visszaszámolás. A Budaörsi Advent programsorozat idén sem kerül megrendezésre a koronavírus-járvány miatt. 

 

 

Az idei évben december 25-e, azaz a karácsony első napja szombatra esik, így 2021-ben meghosszabbodik az adventi időszak, és már november 28-án, a karácsony előtti negyedik vasárnapon meggyújthatjuk az első gyertyát, mely a római katolikus liturgia szerint lila színű. Ezzel elkezdődik az egyházi év is.

Budaörsön ezen a szombaton 18 órakor gyújtják meg jelképesen a Templom téren elhelyezett adventi koszorún az égőt. 

A gyertyagyújtást most nem kísérik szervezett programok, mint ahogy a koronavírus-járvány előtti időben.

 

 

adventikoszoru2021cd

 

Nem véletlen, hogy legelőször épp egy lila színű gyertya kerül meggyújtásra. Ez egy fontos jelentéstartalommal bíró, ünnepi szín az egyházban, ilyen színű miseruhát viselnek a papok is a szertartások alatt. A legelső gyertya jelképezi Ádámot és Évát, ez a hit gyertyája.

Egyes helyeken a második gyertya színét a hagyományos liláról kékre cserélik, mert ezzel jelzik a böjt megkezdését is, és a két ünnepet színeikben is szeretnék elválasztani egymástól.

A második gyertya a remény gyertyája, mely a zsidó népet szimbolizálja.

A harmadik vasárnap kerül meggyújtásra a hagyományos koszorú egyetlen rózsaszín gyertyája, ez jelképezi az adventi időszak második felét. Élénk színe a boldogságot, örömöt hivatott szimbolizálni – ez egyébként Szűz Mária gyertyája is egyben.A negyedik gyertya a szeretet jelképe, ezt az aranyvasárnapon, azaz idén december 19-én kell meggyújtani, hagyományosan ez is lila színben pompázik.

A protestáns családoknál lila és rózsaszín helyett piros és fehér gyertyát égetnek, és legutoljára kerül meggyújtásra a fehér színű, amit Krisztus-gyertyaként is szokás hívni.

A sorrend itt is számít, az első a fényt, a következő az utat, a harmadik az örömöt, a negyedik pedig Jézus személyét jelképezi. Bizonyos esetekben négy piros gyertya kerül a koszorúra, és fehér pedig felállítva a belsejébe.

 

 

adventikoszoru2021

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.