Igazán tartalmas, vidám kutyás felvonulás volt Budaörsön, hagyományteremtő szándékkal

(Budaörs, 2021. november 22. – Budaörsi Infó) 2021. november 21-én rendezték meg Budaörsön az I. Kutyás felvonulást A Budaörsi NŐ közösség és a Dr. Rex Kutyás Egyesület szervezésében. Azért a római szám, mert szeretnének hagyományt teremteni a kezdeményezésből. A felvonulás célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, az örökbefogadás lehetőségére, a kutyamentéssel és rehabilitációval foglalkozó Tri Dogs Alapítvány támogatására.

 

 

Szikrázó napsütésben – kifejezetten kutyasétáltatásra alkalmas időben – gyülekeztek az I. Budaörsi Kutyás Felvonulás résztvevői az esemény kiinduló pontján, a PostART udvarán.

Tucatnyi budaörsi gazdi és kedvence, családok gyerekekkel, de kutya nélküli érdeklődők is beszélgetve, ismerkedve lelkesen várakoznak az indulásra.

A programtervnek megfelelően 10 órakor indult a felvonulás a Budaörsi Polgárőrség teljes biztosítása mellett, az előre megadott útvonalon.

 

 

budaorsikutyasfelvonulas_polgaror

 

A felelős kutyatartás mintájául szolgált a menet annak ellenére, hogy a kertvárosi kutyák területvédelmi ösztöneiktől vezérelve hangos ugatással jeleztek az útvonal mentén lévő kertkapuknál. A menetben viszont laza pórázon haladó kutyák engedelmes és nyugodt sétával közlekedtek. A polgárőrök a veszélyesebb átkeléseknél a forgalom leállításával biztosították, hogy együtt maradjon a csoport.

 

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (3)

 

Bálint András, a Dr. Rex Kutyás Egyesület vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az esemény célja egy kellemes közös séta volt a  négylábú kedvenceinkkel, mely követendő példát mutat a felelős, városi és családi kutyatartásra, a kulturált kutyasétáltatásra, valamint felhívja a figyelmet az örökbefogadás lehetőségeire az állatjólétet szem előtt tartásával.

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (2)

 

„Vasárnap délelőtt ellenére közepes gyalogos és autós forgalommal találkoztunk, mindenkinek mosoly ül az arcára, mikor meglátták a kutyás felvonulókat. Az autósok is messziről jelezték, hogy átengedik a csoportot az átkelőknél.

A felvonulók és a kutyás programokon résztvevők támogatták a kutyamentéssel és rehabilitációval foglalkozó Tri Dogs Alapítványt és mentett kutyáikat.

 

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (5)

 

Budaörs egyetlen kutyaiskolájához vezető keskeny Rákóczi utcában átmenetileg megnőtt az autósforgalom – a Garibaldi utcában építendő körforgalom miatt -, mivel a forgalom egy részét ebbe az utcába terelték. A polgárőrök felhívták az autósok figyelmét a csoportra, lassításra kérték őket, ezzel is biztosítva a balesetmentes és biztonságos haladást.”

 

Az eseményen részt vettek pici és nagy kutyák, voltak izgágák és lassú mozgásúak is, de mindenki egyformán élvezte a sétát.

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (7)

 

A felvonulást Tormási Karina, a Tri Dogs Alapítvány tagja vezette három kutyájával.

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (9)

 

Tormási Karina a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az Alapítványuk a mentett kutyákat nem kennelben tartják és nem csak etetésükről gondoskodnak, hanem amikor hozzájuk kerülnek, azonnal elkezdődik a rehabilitációjuk, nagy szabad területen ellenőrzött viszonyok között. Ezt követően az egyesület segítségével és tanpályáján megtörténik alapkiképzésük, és így kerülhetnek a végleges örökbefogadójukhoz.

 

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (6)

 

Marcinka-Májer Emese, A Budaörsi NŐ közösség alapítója kiemelte, hogy szívügyének tartja az állatvédelmet, ezért fókuszáltak a négylábúakra.

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (12)

 

„A hetedik jó cselekedettel az a célunk, hogy év végéig minél több állat örökbe adásában segédkezzünk. Nagyon fontos számunkra, hogy minden projektünkben különböző alapítványokkal, egyesületekkel dolgozzunk együtt, mert így minél több emberhez el tudunk jutni, és megismertetni a céljainkat és megismerni az ő álláspontjukat is. 

Ami nagy meglepetés és öröm volt számunkra, hogy a felvonuláson részt vett a Budaörsi Állatmenhely legrégebbi lakója Derek is. Nem csak végig sétálta a távot, de még az ügyességi feladatokból is kivette a részét.”

 

 

IMG_1312

 

derek_menhely_felvonulas

 

A csapat jókedvűen érkezett az oktatópályájára, ahol Bálint András alelnök üdvözölte a résztvevőket, majd ismertette a belépés szabályait és felhívta a figyelmet a Házirend betartására. Majd két kutyás versenysportból kaptak egy kis ízelítőt a látogatók.

Hiller Lotti, a legutóbbi Magyar Dog Dancing verseny kategória győztese mutatta be az egyesület oktatójának felkészítésével aranyérmet érő versenykűrjét.

Lotti és münsterlandi vizsla kutyusa Bodza zenés, trükkökkel és táncos koreográfiával összeállított kutyatáncot mutattak be, mely nagy sikert aratott.

 

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (15)

 

Azután az egyesület vezető kiképzője, agility oktatója, a világon az egyik legnépszerűbb kutyás sportból az agilityből adott néhány perc bemutatót.

 

kutyasfelvonulaskarina

 

Majd Bálint András az esemény egyik fő témájáról az örökbefogadásról beszélt, melyben hangsúlyozta, hogy semmiképpen ne adjunk kutyát meglepetésként ajándékba.

„Közeleg a karácsony, ezért az Egyesületünk örömmel segít a kutyakereső gazdiknak, hogy a gazda, a család habitusának megfelelő kutyát találjanak. Szaporítóktól soha ne vegyünk kutyát, mert nem tudjuk, hogy milyen betegségeket hordozhatnak.

A tenyésztőtől vásárolt kölykök árai magasabbak, de garanciát kap a vevő arra, hogy a kutya örökletes betegségeket nem hordoz, illetve felmenői ellenőrzött alomból származnak.

A legnagyobb öröm jövendőbeli gazdi és kutyus számára is, ha menhelyről választunk kutyát.

 

kutyasfelvonulas2021 (3)

 

Ehhez azonban szükséges szakember segítségét kérni, hogy elkerüljük az olyan fajtát, egyedet, amely az örökbefogadó számára nem megfelelő, illetve az esetlegesen látható rendellenességekre felhívják a szakemberek a figyelmet. A legjobb dolog egy árva, menhelyi kutyust magunkhoz venni, azonban a menhelyi kutyáknál sokszor nem ismerjük az előéletüket. Az ebből adódó problémák esetén is tud a Dr. Rex Kutyás Egyesület segíteni, mind a kiválasztásnál, mind a képzés esetén.”

 

kutyasfelvonulas2021 (1)

 

Tormási Karina az Alapítvány részéről részletesen ismertette az örökbefogadás menetét és a szükséges feltételeket.

„Ez egy nagyon alapos és kidolgozott folyamat, amely egy felelősségteljes, átlagban 15 évre szóló döntést jelent az örökbefogadó részéről.

Ahhoz, hogy az állatjólét is megvalósuljon és harmonikus legyen az összhang gazdi és örökbefogadott kedvence között sok feltételnek kell megfelelni. A későbbi képzését az örökbefogadott kutyának az Egyesület tanfolyamain lehet megszerezni.”

 

kutyasfelvonulas2021 (2)
A Tri Dogs Alapítvány az eseményre két örökbe adható kutyust mutatott be, ismertetve előéletüket és jelenlegi állapotukat, az örökbefogadásuk lehetőségeit.

A Budaörsi Menhely munkatársai is részt vettek az eseményen és három menhelyi kutyust hoztak el, akikkel a programokra is neveztek.

 

kutyasfelvonulas201121

 

Az esemény résztvevőinek a kutyaiskola két játékos kutyás programot állított össze. Egy több akadályból álló sorversenyt, amelyen majdnem minden kutyus indul.

A gazdik nagyon ügyesen lavíroznak kedvenceikkel az akadályok között. Sokan kifejezetten ügyesen, hibátlanul és gyorsan teljesítették azokat.

 

kutyasfelvonulas202111

 

A behívó verseny mindig a legnagyobb tetszést aratja, hiszen a kb. 15 méteres távolságot, amelyről a gazdi behívja a kutyusát, két oldalról jutalomfalatok, virslik és egyéb finomságok szegélyezték.

Ez a kutyusok számára is nagyon nehéz feladat, hiszen a kutya behívhatósága, kötődése, engedelmessége és a gazdi ügyessége is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a sok finom falatot figyelmen kívül hagyva kedvencünk hívásra egyenesen bejöjjön hozzánk.

Ez nem mindenkinek sikerült, viszont azonnali megbánást tanúsítottak a kutyusok, amikor számonkérte őket a gazdi.

 

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (17)

 

A versenyeket követően a hagyományteremtő I. Budaörsi Kutyás Felvonulás okleveleit és ajándékokat vettek át a legengedelmesebb kutya, a legaranyosabb kutya, és a legügyesebb kutya gazdái.
Az esemény vége után is többen az egyesület oktatópályáján maradnak a résztvevők, a gazdik kutyázással kapcsolatos kérdésekre, problémákra kapnak válaszokat..

 

 

A DÍJAZOTT KUTYUSOK

A felvonulás legügyesebb kutyája: ROZI

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (21)

 

 

A felvonulás legszebb kutyája: PÖTYI

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (20)

 

 

A felvonulás legengedelmesebb kutyája: BELLA

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (1)

 

 

A felvonulás legfigyelmesebb kutyája: ZOZO

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (22)

 

 

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (19)

 

 

A gazdik jó kedvvel, a kutyusok pedig virslimámorban úszva távoztak.

A szervezőktől azt is megtudtuk, hogy szeretnének a kutyás felvonulásból hagyományt teremteni és jövőre is megszervezni.

 

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (16)

 

budaorsikutyasfelvonulas_budarosino10jocselekedet20211121 (14)

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.