Hétezer éves őskori település maradványai Budaörs határában

(Budaörs, 2021. november 17. – Budaörsi Infó) A Budapesti Történeti Múzeum arról számolt be a napokban, hogy egy hétezer évvel ezelőtti, őskori település újabb maradványait azonosították Budaörs és Budapest határán.

 

 

Kraus Dávid régész összefoglalója szerint a XI. kerület Budaörssel határos részén az úgynevezett Spanyolréten 2016-ban fedezett fel Gyenes Gábor egy addig ismeretlen újkőkori (neolitikum) lelőhelyet egy társasház építésénél.

„Az ezt követő években további két társasház alapkiemelésénél sikerült kisebb feltárásokat végeznünk ezen a körülbelül 7000 éves településen. Idén szeptembertől csatorna- és vízvezeték fektetés kezdődött meg a szomszédos Madárhegyen, amelyet szintén régészeti megfigyelés mellett lehetett csak végezni.”

 

 

madarhegy_lelohely33

 

A megfigyelés keretén belüli bontómunka során több mint 50 régészeti korú földbe mélyített objektumot tártak fel a keskeny (60-100 centiméter széles) közműárkokban.

„Az objektumok zöme egyszerű gödör volt, amelyekből főként a kőkori emberek által hátrahagyott cserépedények töredékei és állatcsontok kerültek elő.

A finomkerámia bekarcolt és festett díszítésű darabjai alapján a leletanyag zöme a dunántúli vonaldíszes kerámia kultúrájának (DVK) az úgynevezett Zseliz-csoportjához köthető, bár előfordulnak korábbi kottafejes díszítésű darabok is. Mindössze néhány kis-, kerek oszloplyuk utal az ebből a korból jól ismert favázas házak lehetséges elhelyezkedésére.

A szűk közmű árkokból egyelőre nem tudhatunk meg többet az itt állt építményekről. A jövő azonban új kutatási lehetőségekkel kecsegtet a közvetlen közelben, hiszen számos beépítésre váró, üres telek fekszik itt, amelyeken megelőző feltárásokat végezhetünk a közeljövőben. A jelenleg is folyó kutatásból már most tisztán látszik, hogy a neolit lelőhely kiterjedése többszöröse a korábbiakban becsültnek, sőt római- és avar/árpád kori érintettséget is bizonyítottunk a munka során” – fejtette ki bővebben a szakember.

 

Az összefoglaló szerint a kőkori megtelepedés egyik oka a terület jó vízellátottsága lehetett, amelyet patakok biztosítottak.

A jelenleg is csordogáló Spanyolréti-pataktól északkeletre sikerült egy mára már feltöltődött patakmedret is azonosítani a régészeknek a feltárás során.

„Ennek a vízfolyásnak a kapacitáscsökkenése ösztönözhette a terület római kori lakosságát egy – a patakkal párhuzamos –árok kiásására, amely megvédhette a völgy alsóbb részén elhelyezkedő egykorú települést a hirtelen lezúduló csapadéktól. A római kor utáni időkből jelenleg csak egy részben feltárt avar-, vagy árpád kori veremházat azonosítottunk (egyelőre nem tisztázott a pontos kora), amely egy kevésbé intenzív területhasználati periódusról vall számunkra” – tette hozzá Kraus Dávid. 

 

 

(Budaörsi Infó/ Fotó: Kraus Dávid)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.