CSOK visszafizetése és újraigénylése

(Budaörs, 2021. november 14. – Budaörsi Infó/Kiszámoló)  Sokan vannak, akik megbánták, hogy felvették a CSOK-ot mondjuk egy használt ingatlanra, most viszont költöznének vagy egy újba vagy egy másik, drágább használtba, de nem tudnak élni az illetékmentességgel.

 

 

Kellene a zöld hitel és mellé a nulla százalékos CSOK hitel, de hát már ellőttük a lehetőséget, egy gyerek után csak egyszer lehet igényelni a támogatást.

A jó hír az, hogy van megoldás.

Önként vissza kell fizetni a CSOK-ot (ha azt 2011 december 31. után vették fel) és máris tiszta lappal indulsz, újra jogosult lettél a CSOK-ra, de már az új feltételek mellett.

A használt ingatlan CSOK támogatása helyett az új ingatlanra való támogatást kapod meg, ha most új ingatlanba költöznél.

Visszafizeted a CSOK-ot majd újra igényled, így jogosult leszel az illetékmentességre is, amit egyébként buknál, ha már egyszer felvetted a CSOK-ot.

Visszafizeted a 3%-os CSOK hitelt (ha van miből ugye, bár ingatlaneladásnál lesz miből) és máris igényelheted a nulla százalékos hitelt a zöld hitel mellé. Ezen is nyersz néhány százezret évente. (Akkor is, ha büntetőkamattal fizeted vissza a hitelt, például nem teljesített gyerekvállalás miatt. Ha nem volt megelőlegező kölcsön, akkor büntetőkamat sem lesz.)

Az új CSOK miatt az áfavisszaigénylésről vagy az 5%-os áfáról sem kell lemondani új ingatlan esetében.

 

 

penz (3) forint gazdasag fizetes

 

Ezt a lehetőséget sokan nem ismerik, pedig remekül működik. Egy esetben nem fog működni: ha nem önként fizeted vissza a támogatást, hanem visszaveszik tőled, mert mondjuk más lakik a CSOK-kal vett lakásodban. Abban az esetben ki vagy tiltva öt évig a rendszerből.

Egy apró bibi van: a hivatal malmai lassan őrölnek. Most több ilyen ilyen eset van és még protekcióval is várni kell az ügyintézésre. (Sokan rájöttek idén, hogy érdemes visszafizetni a CSOK-ot a rengeteg új kedvezmény miatt.)

Erre készülj fel. Mivel a hitelelbírálás sem éppen villámgyors mostanában, 120 napnál rövidebb időre ne vállalj semmit egy ingatlanvételi előszerződésben, nehogy bukd a foglalót a CSOK vagy a hitel miatt.

 

Amire figyelj oda, hogy most jogosult lennél-e a CSOK-ra megint? (TB jogviszony, megelőlegező CSOK-nál az életkor, a gyerekek életkora és a többi feltétel.) Ha ilyenen töröd a fejed, érdemes előtte egy bankban vagy az államkincstárnál egyeztetni a részleteket.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.