November 22-én kezdődik a Várkert Bazár adventi programsorozata

Kézműves és színházi programokkal, kortárs iparművészeti vásárral és zenei produkciókkal is várja az érdeklődőket a Várkert Bazár adventi programsorozata november 22. és december 30. között Budapesten.

 

Idén időben és térben is kitágítva, nagyobb szabású programsorozattal várják a látogatókat az adventi készülődésre és ráhangolódásra, amely a Bogányi Trió koncertjével kezdődik november 22-én – mondta el a programokat ismertető pénteki sajtótájékoztatón Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese Budapesten.

A programok között szerepel szabadtéri kiállítás, tárlatvezetés, irodalmi est és várséta, fellép mások mellett a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Random Trip, valamint Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra.

Sikota Krisztina elmondta: az Artisticon Iparművészeti Egyesülettel szervezett iparművészeti vásár zsűrizett és magas kvalitású műtárgyakat vonultat fel, az újjászületett Szent István-teremben szintén a magyar iparművészet remekei tekinthetők meg.

Kiemelte, hogy az iparművészeti vásár részeként idén a Várkapitányság a Regőczi Alapítvánnyal a Covid-árvák számára jótékonysági gyűjtést is szervez.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a vásár fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A gyűjtés mellett a Bohém Kiskarácsony című előadásra jegyeket biztosítanak az alapítvány pártfogoltjainak.

A programsorozatot indító koncerten Franz Schubert Téli utazás című darabjának énekhangra írt részét két hangszerrel, oboával és fagottal jeleníti meg a Bogányi Trió. Az összművészeti produkcióban a muzsikát festmények egészítik ki, a dalciklus alapját adó verseket,

Wilhelm Müller költeményeit pedig Patkós Márton színművész adja elő.
November 27-én láthatja a közönség a Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából című produkciót, amelynek középpontjában a Magyar Állami Operaház idén jubiláló, 50 éves Gyermekkórusa áll a Magyar Nemzeti Balett szólistái és az Opera

Zenekarának művészei mellett. Másnap a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Mona Dániel zenetörténész várja a közönséget a Karácsonyi melódiák a barokktól a jazzig című koncerttel.

A következő hétvégén, december 5-én a Modern Art Orchestra, Pocsai Kriszta és Harcsa Veronika lép színpadra a Várkertbazár rendezvénytermében. December 14-én folytatódik a Várkert Irodalom sorozat, december 18-án a Budapest Bár, másnap Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, december 30-án pedig a Random Trip ad koncertet.

Az adventi vasárnapokon az Új világ született című kiállítást vezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők, az adventi hétvégéken pedig a Sisi karácsonya című vársétákon Erzsébet királyné és az egykori királyi család ünnepi szokásait lehet majd megismerni.

Advent alkalmából két szabadtéri kiállítással is készülnek. Gyerekek számára mutatják be a karácsonyi meseirodalmat, valamint a régmúlt karácsonyait, ünnepi szokásait elevenítik fel.

Advent vasárnapjain a Várkert moziban A diótörő lesz látható, a Belefér egy pici szívbe című interaktív gyerekelőadás pedig a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat.

Az adventi sorozat idén meglepetés helyszínnel is bővül: a Lovarda advent harmadik vasárnapján gyermekprogramokat kínál – emelte ki Sikota Krisztina.

Hozzátette, hogy a Hello Wood által alkotott adventi koszorú egy-egy gyertyáját az esti koncertek előtt a fellépőkkel közösen gyújtják majd meg.

Sikota Krisztina kitért arra is, hogy a látogatókat arra kérik, viseljenek maszkot. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.