Tegyünk közösen a környezetünkért – Faültetés Budaörsön

(Budaörs, 2021. november 12. – Budaörsi Infó) Egyre többen látják be a világon, hogy ami a környezetünkkel történik, a túlélésünkről szól. A Budaörsi Önkormányzat a helyi cégekkel, civil szervezetekkel és a lakossággal összefogva egy faültetési akcióval igyekszik egy kis lépést tenni környezetünk védelméért, az önkormányzat által elfogadott klímacélok megvalósításáért, a CITIES4CSR elnevezésű URBACT-projekt keretében. 

 

 

A projektet koordináló URBACT Helyi Csoport (ULG) döntése alapján Budaörs fő témája a klímavédelem, ezen belül is a fásítás.

A Fásítási Program nyitórendezvényére 2021. november 11-én, 11 órakor került sor a budaörsi lakótelepen a Nádasdűlő sétány 5. mögötti zöld területen.

A jelenlévőket Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és Pascal Steens, a Nhood Hungary Kft vezetője köszöntötte.

 

 

faultetes_urbact_20211111 (3)

faultetes_urbact_20211111 (5)

 

A köszöntők után két oklevél is átadásra került, amiben Budaörs Város Önkormányzata megköszönte a BTG-nek és az Nhood Hungary Kft.-nek a fásítási projektben való részvételüket.

 

 

btgoklevel

 

faultetes_urbact_20211111 (12)

 

faultetes_urbact_20211111 (11)

 

faultetes_urbact_20211111 (10)

 

faultetes_urbact_20211111 (9)

 

Az esemény 12 órakor az Auchan áruháznál folytatódott, ahol a programban részt vevő NHOOD Hungary ültetett fákat.

 

 

faultetes_urbact_20211111 (14)

 

faultetes_urbact_20211111 (13)

 

Az URBACT-program olyan európai városok közötti partnerségeket támogat, amelyek közösen dolgoznak ki fenntarthatósági szempontoknak megfelelő városfejlesztési gyakorlatokat, és adják át egymásnak az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat és tudást. Egy ilyen projektben vesz részt Budaörs is, amely a CITIES4CSR elnevezést kapta és 10 európai város partnerségében valósul meg, Milánó vezetésével. A projekt 2022. augusztusáig tart.

A CITIES4CSR-hálózat célja olyan módszertan kidolgozása, amely alkalmazásával az önkormányzatok elő tudják segíteni a városban működő vállalatok társadalmi felelősségvállalását annak érdekében, hogy azokból minél többet tudjon profitálni a helyi közösség.

Budaörs nemrég fogadta el a város Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP), amelyben elkötelezte magát a város, hogy az Európai Unió éghajlattal és energiával kapcsolatos célkitűzéseivel összhangban 2030-ig legalább 40%-kal csökkentse a CO2-kibocsátását.

Továbbá elkészült a város Helyi Klímastratégiája is, melyben a SECAP-pal összhangban 17%-os üvegházgáz-emisszió-csökkentést vállal Budaörs 2030-ra.

A tervezett fásítás tevékenység hozzájárul ezen városi szintű vállalások teljesüléséhez. A SECAP-hoz és a Helyi Klímastratégiához kapcsolódó, 2020 nyarán zajlott lakossági kérdőíves felmerés pedig azt az eredményt hozta, hogy a helyi lakosság a faültetést gondolja a legfontosabb környezetvédelmi tevékenységnek.

Az önkormányzat az idei évi költségvetésében 130-140 db fa elültetésére biztosított forrást. Az önkormányzat, a helyben működő cégek, a civil szervezetek és a helyi lakosság összefogásával célozzák meg a 200 db fa elültetését, közös összefogással hozzájárulva a város klímavédelmi céljaihoz.

Minden érdeklődő helyi cég, szervezet és magánszemély felajánlását szívesen fogadják, amely lehet fa felajánlása, a faültetéshez szükséges eszköz, anyag biztosítása, a kiültetésben való segítségnyújtás.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.