Otthon Centrum: az ügyfelek átlagosan 17 millió forint hitelt vesznek fel ingatlanvásárláshoz

Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő cég több ezer fős minta alapján készített elemzése szerint ügyfeleik 39,4 százaléka vett fel átlagosan 17 millió forint hitelt ingatlanvásárláshoz ebben az évben.

 

 

Az Otthon Centrum közleményében Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető kiemelte, a hitelt igénylők 62,5 százaléka csak piaci alapú hitelt vett fel, harmaduk élt a családtámogatási lehetőségekkel, az ügyfelek többségében kombinált hitelt választottak.

A közlemény szerint a leggyakoribb kombináció a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) és hitelt együtt felvevők köre, ők a hitellel élők 22,5 százalékát alkotják. A csak CSOK-ot választók aránya 5,5 százalék, ugyanannyi, mint azoké, akik a hitel mellett a babaváró hitelt is felvették.

 

 

csok_kolcson

 

A felvett hitelösszeg és a támogatás együttes átlaga a CSOK-kal és a babaváróval együtt 17 millió forint volt ebben az évben. A mindkét hitelt igénybe vevők esetében ez az érték elérte a 20,75 millió forintot, de a vegyes támogatást választók esetében ez az összeg még ennél is magasabb. Ezzel szemben a piaci alapú hitelt választók átlagosan 17,2 millió forintos kölcsönt vettek fel. A babaváró esetében a legalacsonyabb ez az összeg 7,4 millió forinttal, de a CSOK-kal kombinálva is csak 9,6 millió forintot ér el – írják a közleményben.

Rámutatnak arra is, hogy a hitellel lakást vásárlók aránya országos átlagban 39,4 százalék, de ez országrészenként változó, a legalacsonyabb Somogy megyében 13,5 százalékkal, a legmagasabb Fejér megyében 51 százalékkal, míg a budapesti érték az országos átlagnál minimálisan, 1 százalékkal magasabb.  – mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.