Mit tegyél az örökölt vagyonnal?

(Budaörs, 2021. október 31. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) A földi lét egyszer mindenkinek véget ér. Ilyenkor sokan örökölnek kisebb-nagyobb vagyont az elhunyt után. (Mármint a szerencsésebbek. A kevésbé szerencsések csak hiteleket örökölnek, amiről le lehet mondani, mert nem vagy köteles elfogadni az örökséget, akár vagyon, akár tartozás az.)

 

 

De mit tegyél és mit ne azzal a pénzzel vagy vagyonnal, amit örököltél?

 

Tiszteld meg az örökbehagyót

Zsenge ifjú koromban dolgoztam egy szennyvízátemelőn (végzettségemre nézve vízügyi technikus-teológus-szakközgazdász vagyok). Az egyik segédmunkás édesanyja meghalt és a teljes összekuporgatott vagyona a fiára szállt. Nem is volt rest a fiú, azonnal vett egy vadonatúj Opelt az összes pénzből és utána egy mai értéken kilencmilliós autóval járt a szennyvíztelepre minimálbérért dolgozni két műszakban és vakarta a fejét, hogy miből tudna téli gumigarnitúrát venni az autóra.

Ennél ostobább módon nem is lehetett volna elverni azt a pénzt, amit az anyja egy életen át gyűjtögetett fillérről fillérre. Ha tudta volna, hogy a fia egy ilyen hülyeségre költi el a pénzt, valószínűleg nem tette volna el ezt az összeget vagy halála előtt másnak adta volna.

Amikor örökölsz pénzt, azt valaki összegyűjtötte a saját erejéből. (Most a lopott vagy korrupciós pénzekről nem beszélünk.) Ezért tiszteld meg azzal, hogy bölcsen kezeled azt a pénzt, amit hátrahagyott. Ez nem egy nyeremény vagy talált pénz, ez valakinek az élete munkájának a végeredménye.

 

 

penz (3) forint gazdasag fizetes

 

Ne csinálj semmit néhány hétig vagy hónapig

Bármilyen nagy változás áll be az anyagi életedbe, különösen ha az hirtelen történt, érdemes lenyugodni és semmit nem csinálni néhány hétig. Ahogy telik az idő, reálisabban fel tudod dolgozni, hogyan tudsz alkalmazkodni az új helyzethez, jobban fel tudod mérni a lehetőségeidet és a korlátjaidat.

Semmit ne csinálj az örökölt vagyonnal, amíg nincs egy terved arra, mit akarsz vagy tudsz vele kezdeni.

 

 

penz_minimalber_munkaber

 

De ne is várj az idők végéig

Tanácsadásokon gyakran előfordul, hogy négy-öt éve örökölt ingatlanokkal nem történik semmi, mert majd lesz vele valamikor valami. Nem fog vele már semmi történni, ideje lenne foglalkozni az ilyen örökségekkel. Add el, ha el akarod vagy add ki bérbe, felesleges még további éveket várni, ha te nem teszel vele semmit, más sem fog.

 

Ha pénzhez jutottál, ideje lenne tanulni róla egy keveset

A tapasztalat az, hogy aki értelmesen kezelte a pénzét egy örökség vagy nyeremény előtt, az utána is értelmesen fogja kezelni, viszont aki nem tudott bánni a pénzzel akkor sem, amikor még nem volt neki, az ölébe hullott pénzt is el fogja herdálni.

Ha eddig félvállról vetted a pénzügyeket, akkor még előtte kezdj el tanulni, mielőtt az örökségedet is elkótyavetyéled.

Nagyon sok embernek életében nem volt még annyi pénze, amennyit örökölt, sőt, sokuknak egyáltalán nem volt még szinte semennyi pénze sem. Nekik különösen fontos, hogy tanuljanak, mielőtt még bármit is csinálnak, amit később megbánnának.

 

 

szamologep

 

 

Ne felejtsd el az adózást

Attól függően, hogy kitől és mennyit illetve mit örököltél, adófizetési kötelezettséged keletkezhet. Tudd meg előre, mennyi adót kell majd fizetned, nehogy hideg zuhanyként érjen a példa kedvéért egy 18%-os befizetési kötelezettség.

 

Tanulj meg nemet mondani

Ha az emberek megszimatolják, hogy pénzhez jutottál, egyből megjelennek körülötted, mint a kiéhezett hiénák. Soha nem látott rokonok jönnek kölcsönkérni, a gyerekeid gondolják úgy, hogy akkor most vehetnél nekik egy autót vagy egy lakást, szerencselovagok és ügynökök érkeznek tuti befektetési tippekkel és így tovább.

Meg kell tanulnod nemet mondani. Ami fontos, hogy ne akard megindokolni a nemet, mert akkor csőbe húznak. Ha magyarázkodásra tudnak bírni, akkor már nyertek is. Ne találj ki hazugságokat, ne akard megindokolni, miért nem adsz kölcsön vagy veszel a gyerekeidnek új autót és így tovább. A válasz egyszerűen nem és kész. Ez a te pénzed, senkinek nem tartozol róla magyarázattal.

(Természetesen segíthetsz a gyerekeidnek, ha neked már mindened megvan és nincs szükséged a pénzre egyáltalán, nem erről beszélek. De legtöbbször az a helyzet, hogy magadnak is szükséged lenne az örökölt pénzre, csak a gyerekek inkább a saját kényelmükre fordítanák azt és érzelmi zsarolástól sem riadnak vissza a pénz megszerzésének érdekében.)

 

 

penz

 

Az örökség az esetek nagy részében nem több egy gyorsítósávnál

Ha örökölsz néhány millió vagy tíz millió forintot, az nem elég arra, hogy gyökeresen megváltoztassa az életed. Az csak arra elég, hogy előrébb lépj az anyagi függetlenség területén.

Sokan azt gondolják, hogy örököltek egy ötvenmilliós lakást és már nem is kell soha többet dolgozniuk. Nekik rossz hírem van, ez a pénz többszöröse is kevés lenne ehhez a célhoz.

Ha ötven millió forint kamataiból szeretnél megélni, akkor fontos tudnod, hogy csak az infláció feletti részt szabad figyelembe venni, hogy a tőkéd értéke ne csökkenjen. Ebben az esetben, ha infláció felett 2%-kal hoz a pénzed, havonta 83,3 ezer forintot verhetsz el, ha nagyvonalúan eltekintünk a kamatadótól. Infláció feletti 2% most éppen évi 7,3%-os hozamot jelent, ami minden, csak nem kevés. (Ha pedig kiadni szeretnéd ezt a lakást és abból élni, ne felejtsd el a járulékos költségeket, mint felújítás és amortizáció illetve adó és az üresjáratokat sem, amikor nincs kiadva a lakás.)

(S ebből következik, hogy akár egy félmilliárd forintos örökséget is el lehet tapsolni elég gyorsan, ha havonta több milliót szórsz ki belőle az ablakon.)

Viszont arra remek az átlagos örökség, hogy a vésztartalék-megtakarítás vonalon előrébb juss és közelebb kerülj az anyagi céljaidhoz. Ezért érdemes egy gyorsítósávnak kezelni az örökséget a legtöbb esetben, ami ahhoz segít hozzá, hogy hamarabb elérd a céljaidat.

 

Csinálj egy realitás-ellenőrzést

A fentieket folytatva érdemes reálisan felmérned, mire is lesz elég az örökölt pénz. Felújítani a konyhát? Kitaníttatni mind a három gyereket? Elköltözni? Egyszerűen csak növelni a megtakarításokat?

Fontos, hogy reálisan lásd az örökséget és ne gondolj róla többet, mint amennyi az a valóságban.

 

 

charity_penzatado_17_05_02 (1)

 

Rangsorold a terveidet

Ezért miután reálisan felmérted a lehetőségeidet, rangsorold a céljaidat és ennek megfelelően fontossági sorrendben fordíts pénzt azokra az örökölt vagyonból.

Ha ésszel bánsz az örökséggel, komolyan tud segíteni, hogy boldogulj az anyagi életedben. De ehhez fel kell nőni a feladathoz és érett anyagi döntéseket kell hoznod, mert ez jellemzően egy egyszeri lehetőség az életben és ha elrontod, nem lesz módod korrigálni a hibádat.

Nem kell meghülyülni csak azért, mert az öledbe hullik néhány millió forint. Ez nem az önjutalmazás időszaka, ez a pénz nem arra van, hogy elverd a saját butaságaidra. Használd bölcsen és használd úgy, hogy akitől örökölted, az is úgy gondolja, ha még élne, hogy jól bántál ezzel a pénzzel.

 

 

penz

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.