Elrendelik a fővárosi fenntartású intézményeknél a kötelező maszkhasználatot

November elsejétől kötelező maszkhasználatot rendel el a koronavírus-járvány terjedése miatt a fővárosi fenntartású intézményeknél Karácsony Gergely főpolgármester.

 

 

    Karácsony Gergely csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségük van – például a fővárosi színházaknál, moziknál -, főpolgármesteri hatáskörben elrendeli a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől. Ugyanakkor kezdeményezi a kormánynál, hogy a romló járványügyi adatok miatt rendelje el az általános beltéri maszkhasználatot.

Kiemelte: az oltás az egyik legfontosabb védekezési eszköz a járvány ellen, ezért arra kér mindenkit, hogy oltassa be magát.
A következő napokban a budapesti városvezetés minden fővárosi cég dolgozójának levelet küld arról, hogy aki még nem tette, a lehető leghamarabb oltassa be magát – közölte.

Karácsony Gergely azt írta, a fővárosi operatív törzs döntései alapján amint megjelenik a kötelező oltásról szóló kormányrendelet, a fővárosi önkormányzat cégeivel és intézményeivel, valamint a munkavállalói érdekképviseletekkel haladéktalanul megkezdi az egyeztetéseket arról, melyek azok a közszolgáltatások szempontjából alapvető munkakörök, ahol a koronavírus elleni oltást elő lehet írni.

Biztosan ilyennek gondolja az idősotthonban dolgozó, a fokozottan veszélyeztetett idősekkel kapcsolatba kerülő dolgozók majdnem teljes körét – tette hozzá.

A főpolgármester szerint “a kormány úgy próbálja meg a munkaadókra és az önkormányzatokra tolni a felelősséget, hogy információt továbbra sem osztanak meg, egyeztetésekre eddig nem voltak hajlandóak.” Ezért kezdeményezi, hogy a csütörtökön bejelentett kormánydöntésekről szóló határozatok megjelenése előtt a kormány haladéktalanul egyeztessen az önkormányzati szövetségekkel – közölte.

Kiss Ambrus és Tüttő Kata főpolgármester-helyettesek a témában tartottak csütörtök délután rendkívüli sajtótájékoztatót.
Kiss Ambrus megismételte, a romló járványügyi adatok miatt szükség lenne arra, hogy a kormány rendelje el a kötelező beltéri maszkhasználatot.

Közölte, Budapesten a napi új fertőzöttek száma közelít az egy évvel ezelőttihez.
Tüttő Kata azt mondta, üdvözlik a kormány azon döntését, amellyel november elsejétől elrendelte a kötelező maszkviselést a tömegközeledési járatokon, de azt szükséges lenne kiterjeszteni.

Továbbá szerinte fontos lenne az egységes döntéshozatal, ezért arra kérik Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egyeztessen a fővárosi önkormányzattal, az önkormányzati szövetségekkel MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.