IM: fontos, hogy eloszlassuk a közös szülői felügyelet körüli tévhiteket

Fontos, hogy eloszlassuk a közös szülői felügyelet, illetve a váltott gondoskodás körüli tévhiteket – írta az Igazságügyi Minisztérium (IM) közleményében.

 

 

Varga Judit igazságügyi miniszter a Polgári törvénykönyv módosítására tett javaslatot, amely érinti a közös szülői felügyeletet, illetve a váltott gondoskodás témakörét. A módosítás egyértelműen a gyermekek mindenek előtt álló érdekét szolgálja – tudatták.

A legtöbb európai országban automatizmus, főszabály a közös szülői felügyelet, továbbá az EU legtöbb országában dönthet a bíróság az egyik szülő kérelmére is a közös szülői felügyelet kérdésében – közölték.

A törvénymódosítást az Országgyűlés általánosvita-szakaszban kedden tárgyalta, az előterjesztést a kormánypártok mellett ellenzéki pártok is támogatták – áll a közleményben.

A módosítás egy régóta ismert szabályozási igényt elégítene ki. Nem telik el úgy hét, hogy erre vonatkozó állampolgári megkeresés ne érkezzen az IM-hez. Tavaly Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára és kezdeményezésére felállították a

Családjogi Civil Munkacsoportot több mint 20 civil szervezet részvételével. A jelen előterjesztésben szereplő szabályozás már akkor napirendre került – tették hozzá.

A jelenlegi magyar szabályozás alapján, ha a szülők nem tudnak megállapodni a szülői felügyelet kérdésében, a bíróság döntésre kényszerül, hogy a gyermek felett melyik szülő gyakorolja a felügyeleti jogot, abban az esetben is, ha a bíróság egyébként mindkét szülőt egyaránt alkalmasnak tartja a gyermek gondozására, nevelésére.

 

 

igazsag_merleg_jog0

 

A törvényjavaslat azonban kibővíti a bíróság döntési lehetőségeit azzal, hogy a kiskorú gyermek érdekében olyan megoldást is alkalmazhat a szülői felügyelet gyakorlásának rendezésére, amivel egyik szülő sem szorul ki a gyermek életéből és a gyermeknek sem kell elszakadnia egyik szülőjétől sem – írta a tárca.

A  Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség azzal az állításával, hogy a kormány javaslata a bántalmazók kezébe ad több jogot, azt sugallja, hogy az elvált, külön élő szülők mind bántalmazók, kapcsolati erőszakot elkövetők. Ez az állítás azonban elfogadhatatlan, leegyszerűsítő és teljesen félreértelmezi a törvényjavaslat célját és a vonatkozó nemzetközi, illetve magyar szabályozást – figyelmeztetett az IM. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.