Napelemes pályázat hétfőn

(Budaörs, 2021. október 17. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Eddig is lehetett hallani a 100% állami támogatású napelem, illetve napelem és egyéb energetikai felújítást is magába foglaló pályázatról.

 

 

Az első körben nagyjából úgy nézett ki, hogy a világvégi házakra fognak tenni napelemet, ahol a napelem talán többet fog érni, mint maga a ház, amire teszik.

Aztán sokat módosult a pályázat, most már úgy tűnik, a legtöbb embernek elérhető lesz. Tamás küldte át a pályázat négyes számú verzióját. Ez még nem a végleges, mert azt hétfőn fogják bemutatni.

Azonban, ha nem változik érdemben, akkor ez egy nagyon komoly pályázat lesz: 2,9 millió forint értékben lehet napelemre és közel 12 millió forint értékben napelemre és felújításra pályázni, a keret több mint 200 milliárd (!) forint.

 

 

1_sz_altalanos_iskola_napelem

 

S a legszebb benne, hogy a dokumentum szerint a háztartás egy főre jutó maximális jövedelme évi 4,85 millió forintban van meghatározva, vagyis egy négytagú családnál ez évi közel 20 milliós jövedelmet jelent. Tehát gyakorlatilag az emberek 90%-a pályázhat és még egyszer, az állami támogatás mértéke: 100%!

Reméljük, nem ez lesz a végső verzióban, mert akkor megint azokat támogatjuk, akiket nem kellene. Az eredeti elgondolás sem volt jó, ahol olyanokat akartak támogatni, akiknek kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy van-e napelem a huzatos vályogház tetején, de ez sem túl szerencsés megoldás.

35 ezer család, akiknek nagy része nem is szorul támogatásra, boldog lesz az ingyenpénz miatt, hiszen kapnak ajándékba akár 11 millió forintot, más meg majd szembesül az elszállt napelemárakkal és azzal, hogy megint nem lesz szakember.

12 éven át nem volt igazán jelentős hasonló támogatás, most pedig sikerült átesni a ló másik oldalára a 100%-os támogatási mértékkel és a 200 milliárd forint feletti pályázható összeggel. Szerencsésebb lenne lépcsős támogatás, minél kevesebbet keres valaki, annál jelentősebb támogatást adni neki. (Ha már mindenképp támogatni akarunk.)

 

 

napelemek_a_budaorsi_varoshaza_tetejen_2015marc

 

De még egyszer, ez még nem a végső verzió, lehet, hogy teljesen mást fognak bemutatni hétfőn. Viszont a pályázati összeg és a célja valószínűleg nem fog érdemben változni.

A lényeg, hogy figyeld hétfőn a híreket. Ha beleesel a pályázatba, akkor azért, ha pedig nem, de akarsz napelemet, akkor pedig azért, hogy meg tudd előzni a rohamot és a borítékolható komoly áremelkedést.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.