Féléves poszt-Covid-szindrómás kisbaba életéért küzdenek Izraelben

Féléves poszt-Covid-szindrómás kisbaba életéért küzdenek Izraelben. Egyre több gyermek lesz súlyos beteg hetekkel a koronavírussal való megfertőződés után – jelentette a katonai rádió vasárnap.

 

A csecsemő tünetmentesen vészelte át a fertőzést, azonban utána egész szervezetét gyulladások támadták meg. Már több napja küzdenek életéért az izraeli orvosok, akik későn kezdték el a poszt-Covid-szindróma miatti kezelést, mert nem gyanakodtak erre a betegségre, mivel mindkét szülő beoltott, és ők maguk nem voltak vírushordozók.

Szombaton egy 16 éves oltatlan fiú belehalt a SARS-CoV-2 vírus okozta hasonló betegségbe. Ő korábban szintén tünetmentes volt, és csak később betegedett meg súlyosan, több héttel a fertőzés után. A rádióban megszólaló orvosok szerint egyre több gyermeknél jelentkezik a negyedik, delta hullám végén ez a szindróma.

Izraelben a fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a szombaton elvégzett mintegy 50 ezer tesztnek már csak 1,99 százaléka, 1023 bizonyult pozitívnak. Legutóbb július 24-én, a negyedik hullám kezdetén mértek hasonlóan alacsony napi esetszámot.

A korábbiaknál fertőzőbb delta mutáció okozta negyedik járványhullámot az oltottak számának növelésével, illetve a fél évnél korábbi, így hatékonyságukat már részben elvesztett vakcinák miatt kevésbé védettek harmadik, megerősítő oltásával fékezték meg az izraeli hatóságok.

December vége óta Izraelben 6 178 847 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 66,44 százaléka.

A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt indítottak, amelyben eddig 3 732 923-an vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 40,14 százalékát jelenti.

A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére a vírus fertőzőképességét jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, és mostanra 0,71-re süllyedt, vagyis száz új fertőzött már csak 71-nek adja át a vírust. Jelenleg 28 159 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 674-en vannak közülük kórházban. A súlyos betegek száma 463, közülük 186-ot tartanak életben lélegeztetőgéppel.

A mintegy 9,4 millió lakosú országban a járvány megjelenése óta 1 305 039 ember megfertőződését regisztrálták a hatóságok. A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 7904-en haltak meg Izraelben.

Augusztus elseje óta több mint 1400 embert ragadott el a kór, miközben júniusban – a negyedik, már a delta variáns által dominált hullám megjelenése előtt – mindössze nyolcan haltak meg a koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.   – mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.