Budaörsön adták át az „Év tájháza” és az „Év tájházvezetője” díjakat

(Budaörs, 2021. október 9. – Budaörsi Infó) 2021. október 7-én és 8-án a Tájházszövetség országos találkozója részeként szakmai konferenciát tartottak Budaörsön a PostART-on. Díjátadásra is sor került a rendezvény keretén belül.

 

 

Beszédet mondott Dr. Bereczki Ibolya (Magyarországi Tájházak Szövetsége, elnök), Wittinghoff Tamás (Budaörs Város Önkormányzata, polgármester), Boros György (Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat, elnök).

 

 

tajhazak_konferencia211008 (14)

 

 

 

tajhazak_konferencia211008 (8)

 

 

tajhazak_konferencia211008 (9)

 

 

A köszöntőket követően átadták az „Év tájháza” és az „Év tájházvezetője” díjakat.

 

 

tajhazak_konferencia211008 (20)

 

 

Az Év Tájháza

 

A kárpátaljai Nagyberegi Tájház érdemelte ki az Év Tájháza címet 2021-ben, ezzel az első határon túli tájház lett, amely elnyerte a díjat.

A tájház fenntartója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, programjait a Pro Cultura Subcarpathica szervezi. A tájházban és a hozzá tartozó gazdasági épületekben táncház, kézműves foglalkozások zajlanak. Népi játékok, hagyományos kenyérsütés mellett a kamra szövőházában megismerkedhetnek az érdeklődők a beregi szőttes készítésével.

Múzeumpedagógiai foglalkozásokat nemcsak magyarul, de ukrán és orosz nyelven is tartanak a diákoknak. A tájház programjai az iskolai tanévhez igazodva az őszi szüreti rendezvénnyel kezdődnek, és a nyár eleji pünkösdi foglalkozással zárulnak.

 

 

tajhazak_konferencia211008 (18)

 

 

tajhazak_konferencia211008 (3)

 

 

Az Év Tájházvezetője a Marosán család

 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége pénteken tartott online közgyűlésén Az Év Tájházvezetője elismerésben részesítette a biharkeresztesi Csicsóka Tájházat létrehozó és a hagyománytisztelet szellemében működtető Marosán családot, név szerint Marosán Györgyöt, feleségét: Juditot és lányukat: Grétát.

 

 

tajhazak_konferencia211008 (13)

 

 

tajhazak_konferencia211008 (12)
tajhazak_konferencia211008 (10)

 

 

A Tájházszövetség elnöksége 2009-ben határozta el, hogy az „Év tájháza” kitüntető cím mellett az egyéni teljesítményt is díjazni kívánja, ezért a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére megalapította az „Év tájházvezetője” díjat, melyet évente egy alkalommal ad át.

Az elnökség 2021-ben az ország keleti határszélén, Biharkeresztesen élő Marosán család hagyományőrző munkáját ismerte el ilyen módon.

Lelkes munkájuk gyümölcse sorra beérett. 2017-ben a Magyar Néprajzi Társaság Tradíció Gyűjtőpályázatára benyújtott munkájukat elismerésben részesítette.

2019-ben Biharkeresztes Város Kultúrájáért díjat adományozott a Marosán-házaspárnak. S most, megköszönve sokoldalú, a bihari térség értékeinek megőrzéséért, elkötelezett éltetéséért végzett munkájukat, méltán vehették át a Tájházszövetség által adományozott Év Tájházvezetője elismerést.

 

 

tajhazak_konferencia211008 (17)

 

 

tajhazak_konferencia211008 (16)

 

 

Gratulálunk! 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.