Új dinoszauruszfajt azonosítottak egy walesi leletegyüttesben

 Új dinoszauruszfajt azonosítottak egy walesi leletegyüttesben a londoni Természettudományi Múzeum (NHM) kutatói.

 

Több mint fél évszázada ástak ki egy walesi kőbányában négy kicsi megkövült csonttöredéket, amelyekben végül most sikerült új fajt felfedezni – írta a BBC hírportálja.

Az új dinoszauruszfajt Pendraig milnerae-nek nevezték el, és a legidősebb húsevő dinoszaurusz lehetett, amelynek nyomait valaha feltárták az Egyesült Királyságban.

Neve első része középwalesi nyelven vezérsárkányt jelent, második része egy neves brit dinoszaurusz-szakértőnek, Angela Milnernek állít emléket. A tudós augusztusban halt meg.
Nagyon valószínű, hogy az állat környezetének csúcsragadozója volt, noha nem igazán számított óriásnak, inkább csirkeméretű, nagyon hosszú farkú lény lehetett.

“Tipikus theropodáról, egy húsevő dinoszauruszról beszélünk, amelyik két lábon járt, mint a moziból ismert Tiranoszaurusz rex (T. rex) vagy a Velociraptor, csak jóval korábban” – magyarázta Stephan Spiekman, az NHM kutatója.

A Pendraiget mindössze négy, kitűnően fennmaradt csontmaradvány – a gerinc, a medence és a lábszár töredékei – alapján azonosították. A csontokat a dél-walesi Cowbridge közelében lévő mészkőbányában ásták ki az ötvenes években.

Időnként megemlítették az érdekes csontokat a múzeumban, majd valahogy elkeveredtek hatalmas gyűjteményben, tévesen krokodilmaradványok között tárolták őket. Csak nemrégiben vették őket elő a “téves fiókból” és ismerték fel valódi jelentőségüket.

A Pendraig nagyon régi, a triász korból származik, több mint 214 millió éves lehet, a dinoszauruszok kialakulásának idejében élhetett. Maradványai már megkövülhettek, amikor a T. Rex és a Velociraptor vándorolt a Földön még a kréta időszakban, míg egy aszteroida ki nem pusztította őket mintegy 66 millió évvel ezelőtt.

“Az a legérdekesebb, hogy a dinoszauruszok kialakulása nagyon korai szakaszának emlékeibe pillanthatunk be” – magyarázta Spiekman.
A földtani kutatások alapján a Pendraig korában a mai Bristoli-csatorna helyén ősi mészkőből keletkezett szigetek álltak, a kis dinoszaurusz ezek egyikén élhetett. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.