Pénzbüntetésre ítéltek egy francia hetilap szerzőit, amiért rabszolgaként ábrázoltak egy fekete bőrű képviselőnőt

Rasszista sértés miatt elítélték a Valeurs Actuelles című ultrakonzervatív francia hetilapot szerdán Párizsban, amiért 2020. augusztusban rabszolgaként ábrázolt egy fekete bőrű képviselőnőt.

 

A lapigazgató Erik Monjaloust, a szerkesztőségvezető Geoffroy Lejeune-t és a cikkszerző Laurent Jullient 1500 eurós pénzbírságra ítélte a bíróság, valamint 5 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a sértett számára.

A hetilap egy hétoldalas szöveget közölt, amelyben a lap magyarázata szerint Daniele Obono radikális baloldali képviselőnő “megtapasztalja az afrikaiak felelősségét a rabszolgaság borzalmaiban”. A cikket illusztráló rajzokon a fekete bőrű párizsi politikust láncra vert rabszolgaként ábrázolják. A lap azt állította, hogy egy olyan politikai fikcióról van szó, amely arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy az afrikaiak milyen módon vettek részt a 18. században a rabszolgaság megszervezésében.

A lap 2020 nyarán egy olyan politikai fikciós sorozatot közölt, amelyben kortárs francia közéleti személyiségeket egy adott történelmi múltba helyezték. Francois Fillon volt jobboldali miniszterelnököt, aki a 2017-es elnökválasztáson egy sikkasztási ügy kirobbanása miatt maradt alul, a forradalmi törvényszék előtt képzelte a cikkszerző, míg Eric Zemmour jobboldali politikai újságíró Napóleon tanácsadójaként tűnt fel a waterlooi csatában.

A Daniele Obonoról szóló történetben a politikus a 18. században “az ősi kontinensen” jelent meg, ahol az őt befogadó törzs eladta rabszolga-kereskedőknek, akik maguk is afrikaiak voltak. A történet végén a fekete politikus egy francia misszionáriusnak köszönhetően menekül meg a halál elöl.

A publikációt elítélte a teljes francia politikai elit, Emmanuel Macron államfő személyesen felhívta Daniele Obonót, hogy támogatásáról biztosítsa, és jelezte, hogy a rasszizmus minden formáját határozottan elítéli.

A június végi meghallgatásukon a lap munkatársai elmondták: arra kívánták ráirányítani a figyelmet a politikai szatírában, hogy a radikális baloldali párt, amelyhez a képviselőnő tartozik, tagadja az afrikaiak által az afrikaiakkal szemben gyakorolt rabszolgatartást, de sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az írás polémia tárgya lett.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.