Másfél focilabdányi lódarázs fészket találtak Budaörsön

(Budaörs, 2021. szeptember 15. – Budaörsi Infó) 2021. szeptember 14-én a Budaörsi Polgárőr Egyesület tagjainak segítségét kérték a Zichy Péter utcában. Egy budaörsi család arra lett figyelmes, hogy egyik napról a másikra hatalmas méretű lódarazsak jelentek meg a telkükön. A hatéves unokát meg is csípte egy rovar.

 

 

A lódarázs (Vespa crabro) vagy európai lódarázs a redősszárnyú darazsak (Vespidae) családjának legnagyobb méretű európai képviselője. Tekintélyes méretei, zajos röpte és fájdalmas, komoly duzzanatot okozó szúrása miatt sokan tartanak ettől a rovartól. Mivel más ízeltlábúakkal táplálkozik, komoly károkat tud okozni a méhészetek állományában.

Fullánkját sérülés nélkül vissza tudja rántani. Szúrása fájdalmas, allergiás reakció esetén, kezelés nélkül akár halált is okozhat.

Dr. Bilisics Péter, a Polgárőr Szövetség vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy kedden a jelzés után munkatársai kimentek a területre és felmérték a probléma mértékét.

A helyszínen tartózkodó idős házaspár segítségével, gyorsan megtalálták a körülbelül másfél focilabdányi méretű több száz egyedből álló lódarázs fészket.

 

 

darazsfeszek2

 

„Megkértük a lakókat, hogy az irtás ideje alatt menjenek vissza az ingatlanba a csípések vagy a támadás elkerülése végett. A hétvégén a 6 éves unokájukat csípte meg ebből a fészekből egy lódarázs és másnapra pingpong labdányira dagadt a szeme.

Az idős emberek életveszélyét megszüntettük a több száz lódarázsból álló fészket kiirtottuk, eltávolítottuk, elszállítottuk! 

Az irtás további halasztása azt jelentette volna, hogy 3-5 nap elteltével a képeken látható összes egyed kikel és emeli az életveszély kockázatát!” – mondta el Bilisics Péter.

 

 

darazsfeszek34

 

 

A helyszínen készült fotón jól látható egy egy példány akkora, mint egy felnőtt ember kisujja.

A lódarázs tavasztól egészen késő őszig aktív, a nyári, meleg napokon pedig még gyakrabban lehet találkozni vele. A rovar mérete igen jelentős, így észrevenni nem nehéz: a királynő akár három és fél centis is lehet, míg a többi példány akár két és fél centis, közös továbbá a sárga-fekete mintázat.

 

 

darazsfeszek

 

 

A lódarázs csípése enyhébb esetben is bőrpírt, illetve duzzanatot okoz, de jelentkezhet kiütés és zsibbadás is az igen erős fájdalom mellett. Súlyosabb esetben jelentkezhet verejtékezés, szédülés, rosszullét, hányinger, hányás, légszomj, légzéskimaradás, szívpanasz, émelygés, hasgörcs, idegrendszeri és izomrendszeri zavar, valamint ájulás-közeli állapot és eszméletvesztés is. Előbbiek közül már az enyhébb tünetek jelentkezése esetén is sürgősen orvoshoz kell fordulni, illetve mentőt kell hívni, ha valószínűsíthető az allergiás reakció fennállása. Ilyen esetben már egyetlen csípés is halálos lehet.

A lódarázs nagyon agresszív, és akár ok nélkül is támad – ez a fészek közelében, két-három méteres körzetében jellemző igazán, távolabb kevésbé -, ezért a legjobb elkerülni!

Ha a fészek lakóhely közelében van, mindenképp szakértőt érdemes hívni az eltávolítására: egyrészt nagyon veszélyes lenne ezt házilag elvégezni, másrészt a darazsak jellemzően újra akarják építeni a fészket, ha az eltávolítás nem volt teljes.

 

 

Védettség

A lódarázs nagy kiterjedésű élőhelyének nagy részén az ember által nem háborított erdőségekben él, de az emberek közelségéhez is jól alkalmazkodott, ezért fennmaradása biztosítottnak látszik.

A Természetvédelmi Világszövetség nem listázza veszélyeztetett fajként, Magyarországon sem élvez törvényes oltalmat.

Szúrásától való félelmükben az emberek sokszor lerombolták fészküket, ami a faj hanyatlásához vezetett. Egyes országokban ezért védelem alá helyezték. Németországban országos védelem alatt áll 1987. január elseje óta, illetve Ausztria egyes tartományaiban (Felső-Ausztria, Stájerország) a faj védettséget élvez. Németországban a büntetés 50 000 euró.

 

 

(Budaörsi Infó / forrás: vikipédia, femina.hu))

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.