Megnyílt a német romantika korszakának első múzeuma

Megnyitották hétfőn a németországi Frankfurtban a világ első múzeumát, amelynek témája a német romantika művészete.

 

A 18. és a 19. század fordulójának meghatározó művészeti irányzat és stílusát bemutató múzeumot a korszak legnagyobb alkotói közé tartozó Johann Wolfgang von Goethe szülőháza mellett építették fel a Hessen tartományi nagyváros központjában.

Az épület egyik fő különlegessége, hogy a benne őrzött kincsek érzékenysége miatt a kiállítótermekbe nem juthat be napfény, ezért az utcai frontra az emeleteket összekötő ablakos lépcsőházat helyezték, hiszen “a Goethe-ház mellett természetesen nem lehet egy ablaktalan homlokzat” – mondta a hesseni tartományi közszolgálati médiatársaságnak (Hessischer Rundfunk) Christoph Mäckler, az épület tervezője.

Az utcai homlokzat leglátványosabb eleme egy ablakfülke, amely sötétedéstől kék fénnyel világítja be az utcát, utalva a Novalis Heinrich von Ofterdingen című regényének első fejezetében megjelenő kék virágra, a német romatika jelképére.

“Szerintem a legtöbb ember észre sem veszi ezt a szimbolizmust. Meglátják a frankfurti óváros romjaiból származó apró kövekkel kirakott téglapadlót vagy az éjjel a Hirschgrabenre világító kék öblös ablakot, és élvezik” – mondta a tervező, kiemelve: “még ha semmit sem tudsz a romantikáról és annak szimbólumáról, a kék virágról, akkor is meg tudod mondani, hogy ez szép vagy nem szép”.

“Az építészetnek nem az az igénye, hogy mindenki megértse, hanem az, hogy a tereket úgy kell megtervezni, hogy az emberek jól érezzék magukat bennük” – mondta Christoph Mäckler.

A Német Romantika Múzeumára (Deutsches Romantik-Museum) 18,5 millió eurót (6,4 milliárd forint) fordítottak, tíz évig tartó előkészületi munka, az intézmény koncepciója körüli heves viták sora és öt évi építkezés után adták át. A többi között a szövetségi kormány, a tartományi kormány és a frankfurti önkormányzat támogatásával felépített múzeum a Goethe-házzal együtt, de teljesen önálló profillal működik, kizárólag a német romantikával mint irányzattal és korstílussal foglalkozik.

A három emeleten, 1200 négyzetméteren berendezett állandó kiállításon kéziratokat, grafikákat, festményeket és használati tárgyakat mutatnak be, köztük például kompozíciós vázlatokat Robert Schumann zeneszerzőtől és képeket a romantikus tájfestészet legfontosabb alkotói között számon tartott Caspar David Friedrich-től.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.