Egyre fiatalabbak kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre Horvátországban, Romániában is gyorsul a járvány

A koronavírus-járvány negyedik hullámában több a fiatal a kórházi kezelésre és lélegeztetőgépre szoruló betegek között – jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén. Romániában is tovább gyorsul a járvány.

 

 

“A harmadik hullámhoz képest a kórházi kezelésre szoruló betegek átlagéletkora hat évvel alacsonyabb, s azok, akik lélegeztetőgépre kerülnek, 64-69 évesek” – jelezte a tárcavezető.

Kiemelte: szeptemberben heti szinten átlagban 5360 új fertőzöttet azonosítottak, akinek 81,2 százaléka nem volt beoltva. Figyelmeztetett továbbá, hogy a lélegeztetőgépre kerülő betegek 94 százaléka a beoltatlanok közül kerül ki.

Összehasonlítva a járvány harmadik és negyedik hullámát azt mondta: a delta variáns miatt a negyedik hullámban sokkal gyorsabban alakulnak ki szövődmények és súlyosabb a kórkép, ezért a betegek sokkal előbb kerülnek lélegeztetőgépre.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Horvátország egésze átkerült a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára.

Ezzel kapcsolatban Twitter-oldalán a miniszter azt írta: ez annak az eredménye, hogy alacsony az átoltottság és az emberek nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. “Ebből az a kiút, ha minél többen beoltatják magukat, amivel növelik a védettséget mindenki számára” – hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában 941 új esetet azonosítottak Horvátországban, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2-koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 380 ezret. A vírus okozta Covid-19-ben az elmúlt napon tíz beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8405-re emelkedett. Kórházban 554 beteget ápolnak, 58-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 750 418-an kaptak védőoltást – a jogosultak 43, a felnőtt lakosság 51,8 százaléka -, közülük 1 640 053-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 1016 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 269-en vannak kórházban, 63-an intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 013 494-en kaptak védőoltást, közülük 925 525-en már a második adagot. Ez az oltásra jogosult lakosság 48, illetve 44 százaléka.

 

 

Romániában tovább gyorsul a járvány, a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött

Romániában rendre a kéthetes mozgóátlag másfélszeresét meghaladó ütemben emelkedik a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. Csütörtökön a kormány a tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint a szerdai összegzés óta 2226-tal emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, ami 75 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi 24 órában újabb 39 fertőzött vesztette életét, ami szintén több mint másfélszerese a kéthetes mozgóátlagnak.

A kórházakban kezelt fertőzöttek száma immár a négyezret közelíti, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig csütörtökön 500 fölé (470-ről 523-ra) ugrott.

A Covid-kórházakban és részlegeken jelenleg 848 ágy áll rendelkezésre, vannak olyan megyék, ahol már megteltek a helyek, és a szomszédos megyékbe helyezik át a súlyos betegeket. A miniszterelnök szerint a következő időszakban – a kórházi részlegek átszervezésével és a szakszemélyzet áthelyezésével – bővíteni fogják a fertőzöttek számára elkülönített intenzív terápiás helyek számát.

A bukaresti kormány csütörtökön elfogadott határozatával szeptember 10-től kezdődően újabb 30 napra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de nem vezetett be újabb korlátozásokat, és nem vonta vissza a nyáron bevezetett lazításokat. A hatályos szabályozás azonban a települések fertőzöttségi szintjét is figyelembe veszi: az akár 75 ezer – beoltott, frissen letesztelt, vagy a betegségből az utóbbi fél évben kigyógyult – résztvevővel is megrendezhető szabadtéri fesztiválok, vagy az akár 400, védettségüket igazolni tudó meghívottal szervezhető magánrendezvények (lagzik, keresztelők) megtartása csak akkor lehetséges, ha az adott településen a lakosság kevesebb mint két ezreléke kapta el a fertőzést az utóbbi két hétben. Az antigén tesztek érvényességi idejét 24-ről 48 órára emelték.

Romániában az utóbbi két hétben a lakosság 0,82 ezerlékénél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, de már van olyan térség (Szatmár megye), ahol a fertőzési ráta már meghaladta a lakosság másfél ezrelékét, és 49 olyan település, ahol a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírust.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.