Fontos infók az ellenzéki előválasztásról

(Budaörs, 2021. szeptember 9. – Budaörsi Infó) 2022 választási év lesz, ennek az előfutára a 2021-es ellenzéki előválasztás. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az előválasztásról, hogy önnek már csak döntenie kelljen. Éljen a jogával, választását legjobb tudása szerint, megfontoltan tegye.

 

 

Az előválasztás első fordulójára SZEPTEMBER 18-28. között kerül sor.

Az első fordulóban két szavazata lesz: a helyi képviselőjelöltekre, valamint az összes miniszterelnök-jelöltre szavazhat!

 


UPDATE

Itt vannak a budaörsi időpontok és helyszínek!


 

 


UPDATE

Szeptember 18-án reggel 6 óra és délelőtt 10 között a választók mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: még ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét – írta meg az előválasztás hivatalos lapján az Országos Előválasztási Bizottság.

Az informatikai támadás miatt a szavaztatási folyamatot leállították és bejelentették, hogy az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn 7:00 órakor folytatódik.

Az informatikai támadás bejelentése előtt a szervezők közölték, hogy számukra is váratlanul nagy részvétel miatt szükség volt a technikai erőforrások azonnali bővítésére. Így két órára felfüggesztették a szavazást.

A leállás során kiesett időt a szavazás hete alatt pótolják. Két nappal, szeptember 28-ig meghosszabbítják az ellenzéki előválasztás első fordulóját.


 

 

Az előválasztás második fordulójára OKTÓBER 4-10. között kerül sor.

A második fordulóban már csak a három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-jelöltre lehet voksolni.

 

 

HOGYAN LEHET SZAVAZNI?

Az előválasztáson személyesen, az egyes választókerületek kijelölt szavazópontjainál, és az interneten is lehet szavazni.

 

 

AZ INTERNETES SZAVAZÁS

Szavazni interneten akár laptopról, akár mobiltelefonról is lehet, szeptember 18-26, reggel 8 és este 8 között.

– Ehhez csak egy webkamerára vagy telefonra van szükség. Ha elkerülné az online regisztrációval a „sort”, már szeptember 6-tól lehet előregisztrálni a szavazásra.

– Ebben az esetben szeptember 18-án e-mailben érkezik majd egy szavazólink, és a linkre kattintva egyszerűen szavazhat is.

 

 

A SZEMÉLYES SZAVAZÁS

– Szavazni személyesen szavazósátrakban lehet majd szeptember 18. és 26. között a sátrak nyitvatartási ideje alatt (általában reggel 8 és este 8 között).

– A szavazáshoz csak egy lakcímkártyára és egy érvényes, fényképes igazolványra (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) lesz szükség.

Az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottság véglegesítette az előválasztási szavazóhelyeket és nyitvatartásukat. Az Országos Előválasztási Iroda mind a 106 választókerület sátorhelyszíneit nyilvánosan hozzáférhetővé tette az előválasztás hivatalos honlapján, a https://elovalasztas2021.hu/szavazopontok/ címen.

 

A fenti linken elérhető és kinagyítható térkép szerint Budaörsön öt helyszínen lehet majd szavazni.

 

 

szavazopontok_szavazosatrak_elovalasztas_2021_Budaors

 

 

Az előválasztáson kétféle sátortípust fognak az ellenzéki pártok működtetni. A kilenc napon át ugyanott, jellemzően 8 és 18 óra között nyitva tartó szavazó helyszínek az úgynevezett fix sátrak. Ezek jellemzően a választókerület legnagyobb településeinek legforgalmasabb pontjain fognak állni. A fix sátrakon felül, választókerületenként változó mennyiségben mozgó sátrak is körbejárják majd a körzeteket. A mozgó sátrak nyitvatartása változó, általában kisebb településeken, vagy időszakosan nagyobb gyalogos forgalmú helyeken (pl. piacok) fordulnak meg.

775 településen – köztük Budaörsön is – lesz lehetőség személyesen szavazni. A sátorhelyszíneket az OEVB gazdaság- és népességföldrajzi mutatók alapján jelölte ki, melyet az ellenzéki pártok és politikusok beágyazottsága is befolyásolt. A sátrakban a versengő jelöltek aktivistái, illetve civil szavazóbiztosok segítik a választókat és felügyelik a választás tisztaságát. A nyilvánosságra hozott sátorhelyszínek esetében a járványhelyzetre és a nem várt eseményekre tekintettel az OEVB fenntartja a változtatás jogát.

 

 

KIKRE LEHET SZAVAZNI?

Az első fordulóban az állandó lakóhely szerinti képviselőjelöltre, illetve a szimpatikus miniszterelnök-jelöltre szavazhat.

Az első fordulóban véglegesedik, hogy ki lesz helyben a Fidesz kihívója 2022-ben.

A második fordulóban már csak a három legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt közül választhat. Ezzel lesz végleges, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója jövő tavasszal.

 

 

AKTUÁLIS INFÓ

2021. szeptember 8-án szerda délben kisorsolták, hogy az előválasztás első fordulójában érintett miniszterelnök-jelöltek milyen sorrendben kerüljenek fel a szavazólapra.

 

Ennek alapján a sorrend:

1.     Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP)

2.     Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)

3.     Fekete-Győr András (Momentum)

4.     Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció)

5.     Jakab Péter (Jobbik)

 

 

A Pest megyei 2. egyéni választókörzetben bejelentett indulók:

Hegyesi Beáta (DK)

Szél Bernadett (Jobbik, MMM, Momentum, MSZP-Párbeszéd)

 

 

KI SZAVAZHAT?

Minden magyar állampolgár, akinek magyarországi állandó bejelentett lakóhelye van, és aki 2022 áprilisára betölti a 18. életévét. (Az is részt vehet a szavazáson, aki még nem 18, de jövő tavasszal már szavazókorú lesz.)

Fontos, hogy helyi képviselőjelöltre csak az állandó lakcímének megfelelő választókörzetben szavazhat, átjelentkezésre nem lesz lehetőség.

 

 

(Budaörsi Infó / használt forrás: momentum.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.