Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét Budapesten

Csütörtökön kezdődik a 92. Ünnepi Könyvhét, amely szeptember 5-ig a Vörösmarty tér mellett a Vigadó tér és a Duna-korzó területén várja az érdeklődőket Budapesten.

 

 

A rendezvényen 140 könyves pavilonban, 173 kiadó kínálja a könyveit és két színpadon reggel 10 és este 7 óra között több mint 70 könyvbemutató beszélgetést tartanak – olvasható a szervező, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) tájékoztatójában.

Az esemény csütörtökön a Vám- és Pénzügyőrség fúvószenekarának felvonulásával és térzenéjével veszi kezdetét, a megnyitó beszédet Szabó T. Anna költő, író, műfordító tartja.

Mint írják, ebben az évben fokozott figyelemmel és elővigyázatossággal, szellősebb beépítéssel, fertőtlenítő állomások kihelyezésével, maszkokkal is készülnek.

A gyerekeket a Vigadó téri gyerekkönyvrészlegnél Kárász Eszter és Mesezenekara, valamint a Betűtészta Kiadó bábjátéka és más játékos, zenés, programok várják.

A Korzón jelen lesznek az erdélyi, szlovákiai, vajdasági magyar könyvkiadók és szerzők is.

Első alkalommal jelenik meg kiadványaival az Ünnepi Könyvhéten a Magyar Nemzeti Múzeum, amely három kötetet mutat be: Rosti Pál fotográfus albumát, a Metszéspont című kötetet, amely Trianonról szóló tanulmányokat tartalmaz, és az Ars et virtus. Horvátország – Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című kiadványt.

Pénteken a Canarro zenekar, szombaton Müller Péter és a Könyvhat koncertjével zárul az este a Vörösmarty téri színpadon.

Hagyományosan a megnyitó után adják át Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjait is. A versenyen 83 kiadó vett részt, összesen 147 kötettel jelentkeztek a kiadók. A benevezett könyvek kínálata nagyon színes volt, ezért a hagyományos kategóriákon kívül létrehozták a Múzeumi művészeti könyvek díjat, illetve megosztották az Év Illusztrátora kategóriát felnőtt- és gyermekirodalomra – áll a közleményben.

 

 

konyvek_0

 

Szépirodalom kategória győztese László Noémi Műrepülés című verseskötete lett, amely a Gutenberg Kiadó gondozásában jelent meg, míg a gyermek-és ifjúsági könyvek közül Koinónia Kiadó által gondozott Almából ki, körtébe be, Bertóti Johanna kötete érdemelte ki a Szép Magyar Könyv 2020 díjat. A művészeti és ismeretterjesztő kiadványok közül Mártonffy Melindának, az ARTEM/BOOKS Kiadónál megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötetét díjazta a zsűri.

A szakkönyvek kategóriában az elismerést Monok István és Zvara Edina Esterhasiana Biblioteca. A gyűjtemény története és könyvanyagának rekonstrukciója című kötete kapta, amely a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ gondozásában jelent meg.

A könyvsorozatok kategória győztese Grecsó Krisztián Pletykaanyu, Isten hozott, Harminc év napsütés és Vera könyvei lettek. Mind a négy kötetet a Magvető Kiadó adta ki.

A Év Illusztrátora kategória gyerekkönyvei közül Orosz Annabella kapta a díjat a Betűtészta Könyvkereskedelmi és Kiadó Kft. gondozásában megjelenő, Kiss Ottó által írt A piros tengeralattjáró című könyvért. A felnőttirodalom kategória győztese Nagy Norbert lett Szerb Antal Utas és holdvilág című könyvével, amely a Libri és a Scolar kiadó gondozásában jelent meg.

A múzeumi művészeti könyvek kategóriában az elismerést Árvai Mária és Véri Dániel A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött című könyve kapta, amelyet Ferenczy Múzeumi Centrum jelentetett meg.
A köztársasági elnök különdíját az MMA Kiadó gondozásában megjelent Barokk freskófestészet Magyarországon II. című könyv kapta. A miniszterelnök különdíját Andrássy Dorottya, Dúzsi Éva,

Horváth Zsuzsa, Katona Júlia, Kelecsényi Kristóf, Kerekes Margit, Lukács József, Sisa József Az országház építése és művészete című kötete érdemelte ki, amely Országház Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

 

 

konyv_illusztr

 

A főpolgármester különdíját Helikon Kiadó gondozásában megjelenő, Presser Gábor által írt Presser könyve kapta, az MTA különdíját pedig az Osiris Kiadó gondozásában, Gyurgyák János szerkesztésében megjelent Trianon 100 című kötet.

Tamás László-díjat kapott az Európa Könyvkiadó által megjelentetett Faludy György, Francois Villon Francois Villon balladái Faludy György átköltésében című kötet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíjait Csalár Bence Színfalak mögött. A magyar divat (BOOOK Kiadó) című könyve; Orosz István Örömajkon örömének (Méry Ratio Kiadó) című kötete és az MMA Kiadó Sára Sándor című kiadványa (szerkesztette: Pintér Judit) érdemelte ki. Az MKKE különdíját Krúdy Gyula Book of dreams (Club of Odd Volumes – Boston, Gyomai Kner Nyomda) című könyve kapta, amely az Álmoskönyv megjelenésének 100. évfordulójára látott napvilágot limitált példányszámban.  -mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.