Budaörsön tartott sajtótájékoztatót a MÖSZ égisze alatt Wittinghoff Tamás, Dr. Gémesi György és Karácsony Gergely

(Budaörs, 2021. június 30. – Budaörsi Infó) 2021. június 29-én sajtótájékoztatót tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Budaörsön a Városházán.

 

 

A sajtótájékoztató résztvevői Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere, MÖSZ elnökség tagja, Dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere, MÖSZ elnöke, és Karácsony Gergely Budapest Főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke.

Szó volt a kormány Dunaújvárost sújtó 1,5 milliárdos adóelvonást indukáló határozatáról, az önkormányzatokat is súlyosan érintő építőipari árrobbanásról és a Budaörsöt leginkább sújtó szolidaritási adóról.

 

 

mosz_sajtotajekoztato2106_30 (7)

 

mosz_sajtotajekoztato2106_30 (6)

 

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely azt kérte, hogy vonja vissza a kormány a Dunaújvárost sújtó határozatát, amellyel a várost és néhány környező települést különleges gazdasági övezetté nyilvánított, amivel komoly iparűzési adóbevételtől esik el a város.

 

 

mosz_sajtotajekoztato2106_30_karacsonygergely

 

Felidézte, hogy a MÖSZ már korábban az önkormányzatisággal ellentétesnek nyilvánította a kormány által létrehozott különleges gazdasági övezeteket, amelyeket önkényesnek és igazságtalannak tart.

Hozzátette: Dunaújváros nehéz helyzetben lévő település, ahol a legnagyobb foglalkoztatónál, a Dunai Vasműnél jelenleg is gondok vannak, a július 1-től hatályos kormányhatározat pedig már idén is jelentős iparűzésiadóbevétel-kiesést jelent a városnak. Azért is elfogadhatatlan a kormány határozata, mert ezek az ipari területek Dunaújváros és a környező települések megállapodása révén és városi beruházás keretében valósultak meg – fűzte hozzá.

 

 

mosz_sajtotajekoztato2106_30 (3)

 

A főpolgármester kitért arra, hogy korábban már szolidaritási adó címén Dunaújváros 1,5 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, tehát “szó sincs arról”, hogy ne lenne szolidáris a kevesebb iparűzésiadó-bevétellel rendelkező településekkel. Hozzátette: érdekes módon csak az ellenzéki vezetésű városok kerülnek ilyen helyzetbe. Göd után most Dunaújváros következett, és nem lehet tudni, hol lesz a megállás az önkormányzatok adóbevételeinek csökkentésében – tette hozzá.

 

 

mosz_sajtotajekoztato2106_30KaracsonyGergely

 

 

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke arról beszélt, hogy a 2022-es költségvetésben egy százalék növekmény van, ami az inflációval együtt azt jelenti, hogy kevesebb mozgásterük lesz az önkormányzatoknak. Hozzátette, hogy az elmúlt időszak építőipari árrobbanása is fokozottan nehezebb helyzetet jelent majd a beruházásokat, felújításokat végző településeknek.

 

 

mosz_sajtotajekoztato2106_30Gemesigyorgy

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja elmondta, hogy a város idei költségvetését 3,1 milliárd forint szolidaritási adó terhelte. Ha egy település állami támogatása egymilliárd forint és 3,1 milliárdot vonnak el tőle, akkor az a támogatás mínusz kétmilliárd forintos – fogalmazott.

 

 

mosz_sajtotajekoztato2106_30Wittnghofftamas

 

Felelevenítette a Budaörs Rádió ügyét is, miszerint hiába nyert pert a pályázó a Médiatanáccsal szemben, a helyiek rádiója még mindig néma.

Szó esett még a budaörsi lőtérről is, amelynek üzemeltetőjével az Önkormányzat már többször próbált egyességre jutni mindeddig sikertelenül. Hosszú évekre nyúlik vissza Budaörs nyugati határában, a Törökugratónál működő lőtér ügye. Bár a létesítmény külterületen található, közvetlenül határos a családi házakkal sűrűn lakott belterülettel.

A polgármester elmondta, hogy a tegnapi napon derült fény arra is, hogy a rendőrség ismét megadta az engedélyt a terület további működésére.

 

 

mosz_sajtotajekoztato2106_30 (10)

 

 

(Budaörsi Infó / MTI)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.