Kétszer kilenc pontot mutatott be a 99 Mozgalom programjából Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester egy szombati, online közvetített rendezvényen kétszer kilenc pontot ismertetett az úgynevezett 99 Mozgalom programjából.

 

 

A Párbeszéd, az MSZP és az LMP által is támogatott kormányfőjelölt az első kilenc pontot úgy összesítette, hogy azok jóvátételt jelentenek az elmúlt tíz évért. Hangsúlyozta, ezeknek a pontoknak a végrehajtását azonnal el lehet kezdeni, és viszonylag gyorsan végig is lehet vinni.

A főpolgármester megígérte, hogy eltörlik, a “rabszolgatörvényt”, és közösen hoznak létre egy új Munka törvénykönyvét. A politikus kiemelte azt az elképzelésüket, hogy a közmunkások is megkapják a minimálbért.

Karácsony Gergely bűnnek nevezte a tankötelezettség korhatárának leszállítását, és közölte: célzott programokat kell indítani a közoktatásból “kiszorított” fiatalok továbbképzéséért.     Nemcsak a CEU visszahozataláért kell megtenni mindent, de a magyar felsőoktatás autonómiájának visszaállításának érdekében is – szögezte le.

Arra is kitért, hogy felül kell vizsgálni azokat a döntéseket, amelyek elvették a valójában egyházként működő vállalási szervezetektől az egyházi státuszt.

Az állami fenntartású iskolák működtetését vissza kell adni az önkormányzatoknak, és orvosolni kell azt a helyzetet, hogy az egyházi fenntartású iskolák sokkal több állami pénzt kapnak – mondta.

Ezt úgy kell megoldani, hogy megemelik az állami iskolák finanszírozását – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Jóvá kell tenni a magyar vidékkel szemben elkövetett bűnöket, és felül kell vizsgálni a földprivatizációs pályázatokat – szögezte le Karácsony Gergely.

A miniszterelnök-jelölt arra is kitért, hogy mindenki számára meg akarják nyitni a trafiküzemeltetés lehetőségét.

A nyugdíjrendszer kapcsán sok mindent jóvá kell tenni, de nagyon fontos orvosolni a rokkantnyugdíjasokkal szembeni kártételeket – fogalmazott.

Az újabb kilenc pontra áttérve azt mondta, beszélni kell az elmúlt egy év problémáiról és azok jóvátételéről is.

A kilenc programelemből a legtöbb megvalósítható lenne az uniós helyreállítási alapból – közölte.

Karácsony Gergely bejelentette, hogy újraindítási támogatást készülnek nyújtani azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyeknek nagymértékben csökkent az árbevétele a koronavírus-járvány idején. Azt is javasolta, hogy két évig mentesüljenek a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól azok a kisvállalkozások, amelyeknek a bevétele ötven százalékkal csökkent a pandémia idején.

Az álláskeresési járadék folyósítását kilenc hónapra kell emelni, és utólag kárpótolni kell azokat, akik csak három hónapig kapták ezt a támogatást, mert a magyar munkaerőpiacon most nem lehet három hónap alatt elhelyezkedni – szögezte le.

Utólag szintén kárpótolni kell azokat a munkavállalókat, akinek a járvány alatt azért kellett táppénzre menniük, mert máshogy nem lehetett megoldani a helyzetüket – közölte Karácsony Gergely. Szóban nem tért ki rá részletesen, de a beszéd alatt kivetített programpontban azt írták, hogy a járvány során igénybe vett táppénzt utólag kiegészítik száz százalékra.

Az egészségügyi és a szociális dolgozók fantasztikus munkáját egyszeri támogatással kell megköszönni – mondta a főpolgármester. A kiírás szerint a két ágazat dolgozóinak egyszeri 500 ezer forintos támogatást adnának.

A Párbeszéd társelnöke azt mondta, orvosolni kell, hogy “a kormány elképesztő lyukat ütött az önkormányzatok működésén” az elvett iparűzési és gépjárműadóval. Karácsony Gergely azt is megígérte, hogy eltörlik a különleges gazdasági övezeteket.

“Lehet, hogy a Tiborcz-adót majd átnevezem, és leveszem a z betűt, és akkor nem Tiborcz Istvánról fog szólni, hanem Tiborc panaszát fogja képviselni a politikában” – fogalmazott, amikor az utolsó programpontra tért át.

Az önkormányzatok számára forrást kell találni, ezért a félmilliárd forintnál értékesebb vagyonok önkormányzati megadóztatása helyes dolog – tette hozzá.

A járvány és a válság nem egyformán hatott mindenkire, nagyon sok vállalkozás küzd a fennmaradásért, nagyon sok pedig elképesztő módon gyarapodott az elmúlt években – emelte ki.

Akik a járvány idején extraprofitra tettek szert, akik megerősödtek, azoknak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a jóvátételi alapot feltöltsék, ezért bevezetik a “Mészáros-adót” is, méghozzá azokra a vállalkozásokra, amelyek az elmúlt év haszonélvezői voltak – mondta Karácsony Gergely.

Ezek azok az első intézkedések, amelyeket a következő kormánynak, “mondjuk úgy, hogy egy következő Karácsony-kormánynak” meg kell tennie, hogy Magyarország újra mindannyiunk közös otthona legyen – szögezte le.

Végül közölte, hogy az elkövetkező hetekben, kilenc területre fókuszálva, bemutatják azokat a további programokat, amelyek szintén Magyarország újraegyesítését szolgálják.

A rendezvényen több meghívott vendég is részt vett, közülük az első Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom elnökségi tagja volt, aki azt mondta, hogy a bérek rendezése, a szegénység és lakhatás, valamint a dolgozói jogok olyan kérdések, amelyekre most nem lehet nem politikai választ adni.

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke arról beszélt, hogy amikor a korrupciót elkövetik, akkor annak még nem látszik a hatása.

Nemény András, Szombathely polgármestere leszögezte, egy esetleges kormányváltás után világos, kiszámítható finanszírozást és jogköröket kell adni az önkormányzatoknak.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője kijelentette, az autonómia önállóságot jelent, egy olyan helyzetet, amely nem függ a “pénzosztó, kegyosztó” kormányzattól.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke negatívnak nevezte a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről szerzett tapasztalatikat.

 

 

UPDATE


A Fidesz reagálása:

Karácsony programja ugyanaz, mint amit korábban Gyurcsány tollba mondott

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a 99 Mozgalom programja, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester ismertetett szombaton, semmi újdonságot nem tartalmaz a korábban bemutatott baloldali programhoz képest, amelyet Gyurcsány Ferenc DK elnök “tollba mondott”.

Hollik István telefonon azt mondta az MTI-nek, hogy a főpolgármester programjában valójában Gyurcsány Ferenc politikája köszön vissza, ami újabb bizonyíték arra, hogy “Karácsony Gergely 99 százalékban Gyurcsány Ferenc”.

“Ők ketten a múlt politikáját hoznák vissza, amire az emberek egyszer már nagyon határozottan nemet mondtak, azért, mert a baloldal politikája, Gyurcsány Ferenc politikája a csőd szélére sodorta Magyarországot” – fogalmazott a politikus.

Hollik István szerint az eddigi baloldali programokból világosan látszik, hogy Gyurcsányék mit akarnak valójában: adóemelést, az otthonteremtés leépítését, a rezsicsökkentés eltörlését és a fizetős egészségügy visszaállítását.

“Ők, a baloldal egyszer már bizonyították, hogy ez a politika, Gyurcsány Ferenc politikája tönkreteszi Magyarországot. Most Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc mégis ezt a politikát akarják visszahozni” – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.