Ingatlanpiac – Mennyit ér 30 millió forint Budaörsön és környékén?

(Budaörs, 2020. március 29. – Budaörsi Infó) A nagyvárosokon kívül sok vidéki településen is igen borsos árat szabnak az eladók a házaiknak. Ha összevetnénk, hogy ugyanazt az ingatlant milyen áron lehet megvásárolni különböző településeken, akkor igen nagy különbségekkel szembesülnénk. Az ingatlannet.hu elemző munkatársainak segítségével most megtudhatjuk, hogy mekkora árdifferencia van Budaörs és környékének ingatlanpiacán.

 

 

Budaörsön ennyire futja 30 millió forintból

 

Az ingatlannet.hu megvizsgálta, hogyan változott a Budaörsön eladásra kínált családi házak átlagára 2020 januárja óta. A tavalyi év kezdetén átlag 590 ezer forintos árral találkozhattak a vásárlók a piacon. Ekkor 30 millió forint egy 51 m²-es házat ért.

A következő fél évben egy nagyobb áremelkedésnek lehettünk tanúi, így a nyáron néhány négyzetméterrel kisebb házat lehetett vásárolni az általunk meghatározott 30 millió forintból. Az őszi időszak áresést, majd stagnálást hozott magával. Ekkor 30 millió forint ismét egy 51-52 m²-es budaörsi családi házzal volt egyenlő.

A 2020-as év végével és az újesztendő beköszöntével aztán újra magasra szöktek az árak. Így idén januárban és februárban a sokat emlegetett 30 millió forintos keretösszegért 47 m² alapterületet kínáltak cserébe az budaörsi házak tulajdonosai.

 

 

csaladi_hazak_budaors_2021marc25

 

 

budaors_latkep0_ingatlan_odvashegy_irodahaz_2021marc

 

 

A környéken hol a legolcsóbbak és legdrágábbak az ingatlanok?

 

Az ingatlannet.hu a Budaörs környéki települések ingatlanpiaci árait is szemügyre vette. A vizsgált családi házak tekintetében idén februárban a XI.-XII. kerületekben volt legmagasabb az átlag kínálati ár. Itt 30 millió forint csak egy 30-40 m²-es házra volt elegendő.

Közel tíz négyzetméterrel nagyobb alapterületet, 40-50 m²-t kínáltak cserébe a 30 millió forintért Budaörsön és Budakeszin. Ennél pedig már csak Érden és Biatorbágyon voltak alacsonyabb a házak átlag kínálati árai idén februárban. Ezeken a településeken a keretösszegünkért egy 55-60 m² alapterületű házat tudtak ajánlani az eladók.

Látható, hogy az elemzésbe vont települések között igen nagyok az árkülönbségek. Míg a XII. kerületben csak egy kis házat ér a pénzünk, addig Biatorbágyon már egy tágasabb otthonra lelhetünk.

 

 

csaladi_hazak_pest_megye_2021marc25

 

 

torokugrato_budaors_2021marc15

 

 

2021 a családok éve lesz!

 

Magyarország kormánya új rendeletet hozott otthonteremtési támogatás címen, ezzel támogatva a családokat. Többek között 2021. január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökkent az új építésű ingatlanok áfája. A kedvezmény igénybe vételének felső határa lakásnál 150 négyzetméter, családi háznál 300 négyzetméter.

Mindemellett elindult az otthonfelújítási támogatás, mely a már meglévő családi házak felújítási költségének felét, maximum 3 millió forintig téríti vissza utólagosan. Ebből a támogatásból a költségek maximum 50%-a fedezhető.

Ezek a támogatások azonban 2021-ben valószínűleg növelni fogják az ingatlanpiaci árakat. A kormány azoknak a családoknak, akik az otthonfelújítási támogatáshoz nem tudják előteremteni a szükséges önerőt, lakásfelújítási hitel igénybe vételét adja meg lehetőségként. Ennek a hitelnek a maximálisan felvehető összege hat millió forint, illetve a futamidő legfeljebb 10 év lehet.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.