Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Rizskoch mentás málna öntettel

(Budaörs, 2021. március 28. – Budaörsi Infó) A rizskoch vagy rizsfelfújt egy igazi retró desszert. Mostanában újra „divatosak” lettek a régi, gyors és finom receptek, amiket érdemes kreatívan újra gondolni és megfőzni felidézve vele sok szép emléket.

 

 

Kinek ne jutna eszébe a gyerekkora vagy akár a nagymamája, amikor egy finom illatos rizskochot eszik?

Én nagyon szeretem ezt a klasszikus édességet elkészíteni különböző alkalmakra, mert mindenki szereti, a különféle lekvárokkal sokféleképpen variálható, jó hidegen és melegen is, tökéletes ebédre vagy kávé mellé is akár reggelire is és ami nagyon fontos, hogy könnyen elkészíthető „mindenmentes” változatban is (laktóz, glutén és cukormentesen is).

Tapasztalatom szerint egy igazi jolly-joker édesség, amit, ha úgy tálalok igazán elegáns desszert is lehet.

 

szilvireceptrizskoch

 

Hozzávalók:

 

50 dkg kerekszemű rizs

5 db tojás, 1 l tej , 3 ek cukor, 5 dkg vaj

1 db bourbon vaníliás cukor

½ biocitrom reszelt héja, só, szeletelt mandula, egész fahéj

 

Öntet: fagyasztott málna, cukor, pici friss menta

 

 

szilvireceptrizskoch2

 

Elkészítés:

 

Az alaposan megmosott kerekszemű rizst felteszem 2,5 dl vízbe főzni, mert így gyorsabban megpuhul. Mikor a víz már majdnem elfőtt róla hozzáöntöm a tejet (általában ½ l rizstejet és ½ l kókusztejet használok) beleteszem a fél rúd fahéjat, a csipet sót, a reszelt citromhéjat és az egészet puhára főzöm 30 perc alatt.

Időnként meg kell keverni – mert odaéghet!

Mikor már krémes és puha a tejberizs, beleteszem a vajat és félre teszem, hogy langyos legyen, közben elkészítem a gyors és egyszerű málnaöntet, amihez fagyasztott málnát használok. Felteszem a tűzre a málnát és a cukrot, beleteszek 3-4 levél mentát és sűrűre felforralom.

 

 

szilvireceptrizskoch3

 

Ezután következik a rizsfelfújt lényege, ahogy a Mamám mondta: habosítás az egésznek a lelke, amihez szétválasztom a tojásokat, a fehérjét felverem kemény habnak, míg a sárgáját a cukorral együtt világos krémesre keverem – majd hozzáöntöm a kihűlt rizshez. Végül pedig a habot szépen lazán beleforgatom és így egy pompás habos masszát kapok, amit egy előre kivajazott tepsibe öntök, megszórom a tetejét szeletelt mandulával.

Előre felmelegített 180 fokos sütőbe tolom és 35 perc alatt gyönyörű aranybarnára sütöm.

Én nagyon szeretem házi levendulás sárgabarack lekvárral és a mentás málna öntettel, a fiam pedig leginkább nutellával.

 

 

szilvireceptrizskoch6

Jó étvágyat kívánok!

Géczy-Gaál Szilvia

Korábbi receptek:

 

 

Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Tepsis sült zöldségek majonézes céklasalátával

 

Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Paradicsomos penne hideg hétköznapokra

 

Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Márton napi libalakoma

 

Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Így készül a gyömbéres répa krémleves

 

Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Így készül az avokádókrém

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.