Wittinghoff Tamás nem ellenzi, hogy ideiglenesen a kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők is

(Budaörs, 2021. március 25. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben arról olvashattak, hogy a veszélyhelyzet idejére a kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők. Az érintett ellenzéki vezetésű fővárosban többen ellenzik a lépést. Budaörsön a Jump Kft. üzemelteti az Egészségügyi Központot, nem az önkormányzat. A témával kapcsolatban Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét is megkérdeztük.

 

 

2020-ban szakmai befektető vette át a Budaörsi Egészségügyi Központot üzemeltető Jump Consulting Kft. irányítását. A TritonLife szerepvállalása a pénzügyi stabilitást és a színvonal további emelésének lehetőségét jelenti a budaörsi egészségügy számára – nyilatkozta akkor a szakrendelő vezetése. 2021 januárjában új orvos igazgatót neveztek ki a szakrendelő élére.

A mostani kormányintézkedés az önkormányzati üzemeltetésű szakrendelőkre vonatkozik, a budaörsihez hasonló üzemeltetésű intézményekről már korábban született ilyen döntés.

 

 

egeszsegugyikozpont202002 (5)

 

A hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére – közölte a Koronavírus Sajtóközpont.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a legkiélezettebb védekezési helyzetben egységes irányítás alá tartozzon az egészségügyi ellátórendszer, fokozva a vírus elleni védekezés hatékonyságát.

Kiemelték: a koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a kórházi beteg és nagyobb terhelés alatt vannak a kórházak. Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, és koordináltan lássák el betegellátási feladataikat, és az oltás tömeges szakaszában majd megfelelően végrehajtsák az oltási feladatokat.

 

 

Budapesten többen ellenzik az intézkedést

 

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerdán online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a DK által vezetett kerületekben a polgármesterek mindent megtettek annak érdekében, hogy segítsék a hatékony védekezést. Rengeteg pénzt adtak a rendelőintézetek fenntartására és működtetésére, és ezek működnek is, míg az állam által irányított kórházak ezzel szemben már a működőképtelenség határán vannak – jelentette ki a DK alelnöke.

Orbánéknak csak az a fontos, hogy ezzel is ellehetetlenítsék az ellenzéki vezetésű kerületeket – értékelt. Ezt bizonyítja szerinte Sára Botond fővárosi kormányhivatalt vezető kormánymegbízott levele is, amelyben visszavonja a XI. kerületi szakrendelő oltóponttá minősítését, „mert szerinte van elég”.

Gy. Németh Erzsébet elképesztőnek nevezte, hogy a kormány „variál és szórakozik” a rendelőintézetekkel, miközben a saját hatáskörébe tartozó feladatokat sem sikerült maradéktalanul teljesítenie. Nincs oltási terv, a tömeges oltás kudarcba fulladt, egészségügyi dolgozók ezreit „eresztették szélnek”, a kórházak összeroppannak, a főváros által felajánlott segítségből pedig nem kér a kabinet – mondta.

A főpolgármester-helyettes felszólította a XI. kerület KDNP-s képviselőjét, Simicskó Istvánt, érje el Sára Botondnál, hogy az újbudai Szent Kristóf szakrendelő is kapjon a koronavírus-elleni vakcinákból. 

László Imre, a DK egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, hogy a kormány az ellenzéki vezetésű önkormányzatok oltópontjaira nem ad vakcinát, a fideszesekére azonban igen.

Az ellenzéki vezetésű kerületek nagy részének van saját szakrendelője, amelyekben most még van szakellátás, de ha elvezénylik az orvosokat, akkor már az sem lesz – vélte a XI. kerületi polgármester.

Elképesztő és elfogadhatatlan, hogy a „pánikkormány” emberek életét teszi kockára – jelentette ki. Oltási tervre, tömeges oltásra, kidolgozott, átlátható koncepciókra van szükség, nem a még működő dolgok szétzilálására. Ha a “működésképtelen” kórházak irányítása alá vonják a működő rendelőket, abból világraszóló katasztrófa lesz – fogalmazott László Imre.

 

 

Wittinghoff Tamás – észszerű határok között – nem ellenzi a döntést

 

Az mostani döntés az önkormányzati üzemeltetésű szakrendelőkre vonatkozik, a budaörsihez hasonló üzemeltetésű intézményekről már korábban született ilyen döntés.

 

 

wittinghoff_tamas_budaors_2020apr6

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Budaörsi Infónak elmondta, hogy Budaörsön az egészségügyi szolgáltató a Jump Kft., és ez a rendelet az „önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató”-ra vonatkozik, a Jump Kft. pedig nem önkormányzati fenntartású.

„A magán intézményekről már korábban, pár héttel ezelőtt született döntés, ez a mostani a többi intézményre is kiterjeszti az intézkedést.

A döntéssel, hogy a veszélyhelyzet idejére a kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati és magán szakrendelők egyetértek, bízom benne, hogy észszerű határok mentén fogják ezt a lehetőséget használni annak érdeklében, hogy minél előbb véget érhessen a koronavírus-járvány, s más betegségek ellátása se kerüljön veszélybe.” – mondta el a polgármester.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.