Egyre több a koronavírusos beteg Budaörsön is – Post-Covidos tanácsok

(Budaörs, 2021. március 23. – Budaörsi Infó) Egyre több és több sajnos a koronavírusos beteg Budaörsön is. Már nem is túl ritkán látni szkafanderes tesztelő mentőst városunkban is. Eddigi összefoglaló cikkeinkben próbáltuk összegyűjteni a leghasznosabb információkat olvasóinknak a járvánnyal összefüggésben. Ebben az egyik budaörsi háziorvos tapasztalatai és gyakorlati munkája voltak segítségünkre. Ezúttal újabb információkkal szolgálunk, illetve post-Covidos tanácsokkal azok számára, akik átestek a betegségen. Előfordulhat ugyanis egyes esetekben, hogy szerteágazó tünetegyüttes marad fenn, akár hosszú ideig.

 

 

Az oltással kapcsolatban és a konkrét Covid betegséggel kapcsolatban olvashattak korábbi cikkeinkben. Ezúttal néhány további háziorvosi, aktuális tapasztalati információval szolgálunk a járvánnyal összefüggésben.

Többen is vannak (és lehetnek majd) olyanok, akik az 1. oltást követően Covidosak lettek/lesznek. A jelenlegi ismeretek/szabályozás szerint ők a 2. oltást majd csak a gyógyulást követően minimum 3 hónap múlva kaphatják meg. Nemzetközi vélemények szerint a 2. oltás nem is szükséges, ha valaki Covidos volt, Magyarországon egyelőre ilyen hivatalos ajánlás nincs.

 

 

oltas_koronavirus_pfizer_vakcina2_2021marc21

 

 

A oltások beadását követően, bármelyik fajta esetén időnként enyhe mellékhatások lehetnek (a konkrét tapasztalatok alapján legsúlyosabbak a Pfizer oltás kapcsán voltak). Bár mindegyik fajta 1. oltás után (a Szputnyikot kivéve, de abból eddig még kevesen kaptak) előfordult néhány koronavírus megbetegedés is, de a legtöbb esetben a fertőzés lefolyása a megszokotthoz képest enyhébb volt, és persze nem tudni, hogy a fertőzés az oltás előtt vagy már utána történt-e.

Még mindig sokan kérdezgetik – főleg fiatalok –, hogy miért nincsenek az oltási listán. A háziorvosok nem tudnak válaszolni a kérdésükre. Az elmúlt hetekben a 60 év alattiak oltása központi szervezésben zajlott, erre a háziorvosoknak nincs rálátásuk, sem beleszólásuk.

 

 


TIPP

A kormány által felállított prioritási sorrend alapján készült az a kalkulátor, amelynek segítségével megtudhatod, hogy körülbelül hányan várakoznak még előtted az oltásra illetve, hogy hozzávetőlegesen mikor kerülhetsz sorra.

Covid-19 Oltási Sorrend Kalkulátor


 

 

koronavirus_jarvany_mento_budaors2_2021marc18_net

 

 

POST-COVIDOS tanácsok

 

A Covid-betegség után több szerteágazó tünet maradhat fenn hetekig, de akár hónapokig is, és többnyire ritka a mögöttük igazolható szervi betegség, eltérés.

 

A leggyakoribb tünetek: 

– gyengeség, fulladás érzés, száraz köhögés, mellkasi fájdalom, alvászavar, de orrdugulás, hajhullás, szédülés, ájulás, tartós izzadás, hasmenés, memóriazavar, koncentrációzavar is előfordulhat.

Ezek lassan, fokozatosan különösebb speciális terápia nélkül elmúlnak.

 

 

2m_tavolsag_koronavirus

 

 

Kell-e Covid után kivizsgálás?

55 év alatt, ha nincs kísérőbetegség és nem voltak súlyos tünetek (elhúzódó magas láz, elhúzódó, fullasztó köhögés, légszomj), akkor nem szükséges vizsgálat.

Súlyosabb Covid + fennmaradó/ új tünetek után labor, mellkasröntgen, illetve a tünetektől függően további vizsgálatok is javasoltak. Rutin kardiológiai vizsgálat nem szükséges.

 

 

2020_05_27_koronavirus_labor_vizsgalat (3)

 

 

Az alábbi honlapon hasznos légzőtorna gyakorlatok videóit találják a VIDEÓ címszó alatt:

https://semmelweis.hu/pulmonologia/

 

 

mento_koronavirus_budaors_2021marc9

 

 

Covid után 1 hónapig nem szabad sportolni, minél súlyosabb tünetek voltak, annál inkább húzni kell a visszatérést, és csak nagyon fokozatosan emelni a terhelést, 120 feletti pulzus esetén vissza kell venni a terhelésből.

Aki átesett Covidon, az 1. oltását a gyógyulást követő minimum 3 hónap után kaphatja meg.

tavolsagtartas_koronavirus

FONTOS, hogy a gyógyultak továbbra is betartsák a biztonsági szabályokat, tartsanak megfelelő távolságot és hordjanak maszkot!

 

 

koronavirus_oltas_vakcina_pfizer2_2021jan

 

 

Az orvosok nagy többsége továbbra is azt javasolja, hogy ne válogassanak, oltassák be magukat! Egy egyhetes oltás is már egész jó védettséget biztosíthat: enyhébb lefolyású lehet a betegség.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.